Magyarország vár – Bor, kultúra, Szekszárd

Szerző: | 2021.10.18 | Hírek

Szekszárd hangulatos utcáit járva lépten-nyomon történelmi nevezetességekre bukkanunk. Városnézés közben se feledjük, hogy híres borvidéken járunk: térjünk be az utunkba akadó borházakba egy-egy pohár tüzes kadarkára vagy bikavérre.

Szekszárd annyi látnivalót ígér, hogy a borvidéki túrát mindenképp érdemes itt kezdeni vagy zárni. Induljunk a belváros szívéből, a Béla térről, amit két oldalról a Városháza klasszicista épülete és a régi Vármegyeháza őriz. Hangulatos belső udvarán nézzük meg az I. Béla király által alapított 11. századi bencés apátság romjait. Itt találjuk a híres Borkutat is, amelynek csapjaiból ünnep idején fehér- és vörösbor folyik.

 

Babits, Liszt, Garay

Szekszárdon sétálva több helyen is a magyar kultúra nagyjainak nyomára bukkanunk: Babits Mihály szülőházában emlékkiállítás idézi fel egyik legnagyobb 20. századi költőnk életét, az építészetileg is különleges Augusz-ház a világhírű zeneszerző, Liszt Ferenc emlékét őrzi, a Garay téren álló szobor pedig Háry János megteremtőjének állít emléket.

Szekszárd Babits Mihály szülővárosa Fotó: Tourinform Szekszárd

 

A művészetkedvelőknek érdemes felkeresni az újjászületett zsinagógát is, amely ma kortárs és klasszikus kiállításoknak, hangversenyeknek ad otthont.

 

Kadarkától bikavérig

Az évszázadok során olyan jeles személyiségek tartoztak a szekszárdi bor hívei közé, mint Liszt Ferenc, Garay János, Babits Mihály vagy IX. Pius pápa. Higgyünk nekik, és kezdjük a borokkal való ismerkedést a városi „török fürdőben” kialakított Bormúzeumban. Itt személyes tárlatvezetés közben kóstolhatjuk meg a fűszeres szekszárdi kadarkát, a gyümölcsös kékfrankost és a több szőlőfajta házasításából készülő bikavért, amely ma is a borvidék zászlósborának számít.

 Szekszárd madártávlatból Fotó: Tourinform Szekszárd

 

Aki kíváncsi a borok egykori bölcsőjére is, az végigsétálhat a város déli részén fekvő Istifán-gödrében, Szekszárd utolsó egybefüggő történelmi pincesorán.

Búcsúzóul madártávlatból is vessünk egy pillantást a városra: kapaszkodjunk fel a Kálvária kilátóhoz (itt találjuk a nevezetes Szőlő-szobor kompozíciót is), ahonnan a dombokra felkúszó ültetvényeket és a történelmi belvárost egyaránt szemügyre vehetjük.

A Szekszárdi borvidék Fotó: Tourinform Szekszárd

Ha több napot szánunk a borvidék felfedezésére, akkor induljunk el a Szekszárdi borúton, amelynek különböző állomásain – borospincékben, tanyamúzeumban, kerámia- és mézeskalácsműhelyben, borpárlat-palackozóban, tájházakban és a tájjellegű ételeket kínáló kisvendéglőkben – további kulturális és gasztronómiai élményeket szerezhetünk.

 

GEMENC ÉS GÍMEK

Szekszárd környékén járva ne hagyjuk ki Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét, a Duna mellékágai által keresztül-kasul szabdalt Gemenci-erdőt sem. Kiindulási pontnak válasszuk a pörbölyi Ökoturisztikai Központot: béreljünk biciklit, nevezzünk be a vezetéssel kísért túrák valamelyikére, vagy szálljunk fel az ország egyetlen ártéri erdészeti kisvasútjára, amely a Duna és a Sió medrét követve a Gemenci-erdőben halad.

Fotó: Gemec Zrt. / Csontos Péter

Új látványosság a több mint 125 éves milleniumi pavilon, amelynek kiállításán a gímszarvasok életének egy évét követhetjük nyomon, januártól decemberig.

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: