Magyarország vár: Bringatúra a somogyi dombok között

Szerző: | 2022.07.28 | Hírek

Egy balatoni bringás kirándulás az év bármely napján élvezhető. Sorozatunkban a BalatonBike365 program keretében kijelölt kerékpáros túraútvonalak közül szemezgetünk, amelyek a tóparttól eltávolodva a térség kevéssé ismert tájaira, látnivalóihoz is elvezetnek.

A Fekete István-regényekből ismert Nagyberek és a dimbes-dombos somogyi táj szépsége egyaránt megmutatja magát ezen a körtúrán. A közel 85 kilométer hosszú, összességében majdnem ezer méteres szintkülönbséget legyőző útvonal két napra is elosztható – Somogyvámoson számos szálláslehetőséget találunk –, de akár egy nap alatt is teljesíthető, a legkönnyebben elektromos rásegítésű kerékpárral.

Indulás előtt, ráhangolódásként, csodáljuk meg az északi parton sorakozó tanúhegyek romantikus panorámáját a fonyódi kikötőből (1). A városból a Buzsákhoz tartozó Csiszta Fürdőig (2) vezető, néhány kilométeresen távon kellemesen bemelegszünk. A dél-balatoni térség egyik leghangulatosabb termálfürdője egész évben nyitva tart, és Balatonfenyvesről újra kisvonattal is elérhető, így ide később egy önálló kirándulást is betervezhetünk.

Buzsáki tájház, Fotó: Vanik Zoltán

Buzsákon (3) hazánk egyik legszebb tájháza látogatható, különlegessége, hogy a hímzéses textilek és a fafaragványok készítésének hagyományát a mai napig életben tartják. A faluközponttól kissé távolabb eső, 13. századi Fehér Mária-kápolna (4) gondozott parkjában szintén érdemes elidőzni.

Innen szép, új kerékpárút vezet következő megállónkig, a somogyvári nemzeti emlékhelyig (5), ahol a középkori bencés apátság hatalmas romterületén kívül a látogatóközpont Szent László király korába kalauzoló interaktív kiállítása marasztalja a történelem rajongóit. A szomszédos Somogyvámoson kiépített Krisna-völgyben (6) él Közép-Európa legnagyobb és legszervezettebb ökoközössége, amely nyitott a látogatók előtt is.

Továbbtekerve keresztezzük a somogyi dombvonulatokat, ezért kicsit szintesebb a terep a korábbi szakaszoknál, és áthaladunk túránk egyetlen rövid földutas szakaszán is.

A 85 km hosszú, közepesen nehéz túra útvonala, Fotó: balatonbike365.hu

Somogybabodnál lehet rátérni a Hácsra vezető erdei útra, amelyen ugyanazokat a dombokat keresztezzük, de most nyugat felé haladva. Hácsról Lengyeltótiba, majd onnan Balatonboglár felé haladunk egy régi, de hangulatos kerékpárúton. Közben felkapaszkodhatunk az Örökkévalóság Parkban emelt Gyugyi kilátóhoz (7). Ha marad bennünk szusz, Balatonbogláron érdemes még feltekerni a Gömbkilátóhoz (8), hogy a nap zárásaként még egyszer megcsodáljuk a balatoni panorámát, mielőtt a Balatoni Bringakörön visszatérünk Fonyódra.

Útvonal: Fonyód–Buzsák–Somogyvár–Somogyvámos–Lengyeltóti–Szőlősgyörök–Balatonboglár–Fonyód; Táv: 85 km; Nehézségi fok: közepesen nehéz; Az útvonal a BalatonBike365 applikációban digitálisan is elérhető.

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: