Magyarország vár: Családi élménytippek a hírös városban

Szerző: | 2023.12.14 | Hírek

Kodály Zoltán és Katona József szülővárosában többnapnyi látnivaló vár ránk. Bármennyi időt is töltsünk el Kecskeméten, első utunk az újra eredeti pompájában tündöklő szecessziós városházába vezessen!

 

A kecskeméti Városháza új látogatóközpontjának interaktív tárlata kilenc termen keresztül mutatja be a „puszták metropoliszának” fordulatos történelmét úgy, hogy azt a gyerekek is élvezhessék. Megtudják, hogy beszél-e a köntös, ha belebújnak, beülhetnek egy itt gyártott Mercedes volánja mögé, sőt még a száz évvel ezelőtti földrengést is átélhetik. Bejelentkezéssel (info@kecskemetvaroshaza.hu) látogatható a gyönyörű díszterem is.

A Cifrapalota, a város leghíresebb épülete olyan, mint egy csodás cifraszűr. Homlokzatán szinte tündértáncot járnak a magyaros szecesszió ismert díszítései. A csodák bent is folytatódnak, nemcsak a látványos Pávás teremben, hanem a kiállításokon is. Ne hagyjuk ki a világ legszebb avar kori leletét, a kunbábonyi fejedelmi sír aranytárgyait!

A város leghíresebb épülete, a Cifrapalota | Fotó: Kecskeméti Képtár

A Szórakaténusz Játékmúzeumban a látogató a játékok történetét követheti végig a kezdetektől a világ számos tájáról származó népi játékokon át a hazai iparművészet és a polgári világ egyedi, míves darabjaiig. A játékkészítő műhelyben a gyerekek keltik életre a játékokat, de a tánc, a zene, a közös élmények is helyet kapnak.

Szórakaténusz Játékmúzeum | Fotó: Tourinform Kecskemét

A Leskowsky Hangszergyűjtemény az ország legnagyobb hangszermúzeuma, ahol népi, klasszikus, kísérleti és teljesen egyedi hangszerek is megtalálhatók. Rendkívüli sajátossága, hogy az itt kiállított hangszerek nagy része működőképes, megszólaltatható darab, amelyeket a látogatók – életkortól és zenei képzettségtől függetlenül – szívesen ki is próbálnak.

Leskowsky Hangszergyűjtemény | Fotó: Madla Anett

Bár a Kecskeméti Vadaskert az ország legkisebb állatkertje, mégis olyan nagyvadakra bukkanunk a három hektáros területen, mint az afrikai oroszlán, a szibériai tigris vagy az örvös medve. Az itt látható több mint százféle faj egyedeivel a Föld minden kontinense képviselteti magát, még az emberszabású majmok utáni legnagyobb majomfaj, a csodálatos színekben pompázó mandrill is.

Színpompás mandrill | Fotó: Kecskeméti Vadaskert/Facebook

 

Tudja-e?

• Kecskeméten négy színház is működik.
• A Bozsó Gyűjtemény a régió legnagyobb magánkollekciója.
• A közönségkedvenc Magyar népmesék a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban készültek.
• A Kecskeméti Fürdőben 17 medence és 12 méter magasból induló zárt csúszdák kínálnak felüdülést.
• A Tourinform irodában nordic walking, kerékpár és elektromos roller is kölcsönözhető.

________________________________
Szerző: Vajk Brigitta
Nyitókép: A kecskeméti Városháza, Fotó: Banczik Róbert
________________________________________________________________________________________________________

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: