Magyarország vár: Érintetlen vízi világ, kalandozások az Ipolyon

Szerző: | 2023.08.09 | Hírek

Igazi vadregényes kalandot ígér a kenutúra az egyik legbájosabb, kevéssé ismert hazai folyónkon. Az Ipoly partja végig természetes, a kanyargós vízi szalagon körbevesz az erdő zöld, sokszor fölénk boruló alagútja.

Haladó vízi túrázóknak

A Kárpátok belső ívének vizét levezető Ipoly a szlovákiai Vepor-hegységben ered, és Ipolytarnócnál éri el a magyar határt. Innen határfolyóként halad tovább 143 kilométeren át, és a Börzsönyt nyugat felől megkerülve Szobnál egyesül a Dunával. Legvadabb része Ipolyvece és Drégelypalánk közé esik, itt a rendkívül kanyargós, keskeny, sekély, gyors, uszadéktorlaszokkal tarkított folyó nagyon izgalmas kenutúrás élmény – ezt a szakaszát azonban csak gyakorlottabb evezősöknek ajánljuk. Útközben sok bedőlt fával, gátakkal és egyéb épített akadállyal találkozhatunk, így sok átemelésre készüljünk.

Kezdő evezősöknek

Drégelypalánktól a Dunáig a víz lecsendesül, innen már a kezdők is bátran vízre szállhatnak. Evezés közben van időnk bámészkodni, megpihenni egy-egy vadregényes partszakasznál, gyönyörködni a vidék gazdag állat- és növényvilágában. Ipolydamásd előtt a folyó a Börzsöny és a szlovákiai Helembai-hegység között halad, itt átevezni egyedülálló élmény. Ahogy a szorosban haladunk, szemből néha a Visegrádi-hegységet is megpillantjuk. Az új ipolydamásdi híd alatt átcsurogva már közel van a dunai torkolat: a széles, nyílt vízre kiérve a szobi strandon fejezhetjük be a túrát.

Így készüljön, ha több napra indul

Számos vízitúra-szervező cég indít túrát, vagy kölcsönöz ki túrakenukat az Ipolyon. A folyó valóban vadregényes, zömében elkerüli a településeket, ezért egy többnapos vízitúrára úgy készüljünk, hogy menet közben nem lehet vásárolni, vinni kell magunkkal mindent. A part mentén kevés a kiépített táborhely vagy szállás, így hosszabb túra esetén nomád kempingezéssel is tervezzünk. Átlagos vízállásnál vannak sekély helyek, ahol zsinegen kell húzni a kenut, és néhol élvezetes kis zúgókon lehet lesurranni, az alsó szakaszon ezek kezdőknek, gyerekkel kirándulóknak is veszélytelenek.

TÚRATIPP

Ipolytölgyes környékén nagyon szép, szabályozatlan szakasz vár minket hangulatos öblökkel, megállásra csábító kis szigetekkel. Ha innen indítjuk a túrát, öt-hat órás evezéssel megtehetjük a torkolatig húzódó 18 kilométeres távot.

Aki szívesen evezne mindkét folyón, az Szobtól továbbmehet a Duna-kanyarba, a Szentendrei-Dunára, sőt akár a budapesti Duna-szakaszra is, így hosszabb, akár egyhetes vízitúrát is tervezhet a nyárra.

________________________________
Szerző: Szerdahelyi Krisztina
Fotó: BADISZVSE
________________________________________________________________________________________________________

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: