Magyarország vár: Evezővel és bringával a Szigetközben

Szerző: | 2023.07.19 | Hírek

A Kárpát-medencébe belépő Dunának köszönhetjük Magyarország legnagyobb szigetrendszerét. A 800 kilométer vízi utat és több mint 300 szigetet magában foglaló vadregényes birodalom természeti kincseit evezős és szárazföldi túrákon is felfedezhetjük.

Vízi utakon

A Mosoni-Duna és az Öreg-Duna ölelésében fekvő Szigetköz igazi vízitúra-paradicsom, amelynek rejtett zugait, gazdag növény- és állatvilágát a kezdő evezősök éppúgy élvezettel fogják felfedezni, mint a kisgyermekes családok vagy a gyakorlott vízitúrázók. A mintegy 800 kilométer hosszú vízitúra-útvonalat akár csillagtúrajelleggel is bejárhatjuk, és a szlovákiai folyóágakba is bátran átevezhetünk.

A vadregényes Szigetköz ideális vízitúrázáshoz

A félnapostól az egyhetesig tartó – akár bringázással vagy raftinggal kombinált – különböző evezős túrákra az erre szakosodott szervezőknél lehet jelentkezni. A szigetek, árterek nagy része természetvédelmi terület, a folyót végig erdő kíséri, és útközben olyan vízimadarakban gyönyörködhetünk, mint a szürke gém, a kócsag, a kormorán, de vidrákkal, hódokkal és akár fokozottan védett fekete gólyával és rétisassal is találkozhatunk.

Két keréken

A Szigetközben jó minőségű bicikliutakon, árnyas fasorokon és gyönyörű mezőkön tekerhetünk. A falvak közel vannak egymáshoz, és mindegyik kínál valamilyen látnivalót. A szintkülönbség minimális, így egy nap alatt akár egy 50-60 kilométeres túra is könnyedén teljesíthető. Útvonalunk megtervezéséhez érdemes letölthetni a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség ingyenes, Kerékpárosbarát nevű applikációját.

A térség értékeit két keréken is megismerhetjük

Aki a Szigetköz természeti értékeivel mélyebben is megismerkedne, az nézze meg a Dunaszigeti Ökopark látogatóközpontjának interaktív kiállítását, de az itteni gyógy- és fűszernövénykert, a rózsalugas, a fűzkápolna, a fűszerspirál és a mezítlábas ösvény is minden korosztálynak élmény. A település határában, egy csendes Duna-ágban víz alatti lest alakítottak ki, ahol a halak mellett – kis szerencsével – hódokat és nutriákat is megfigyelhetünk.

RINGÁS TÚRATIPP

Dunaszigetről indulunk erre a közepesen nehéz, 49 kilométeres körtúrára. Érintjük a denkpáli hallépcsőt, ahol egy ablakon keresztül megleshetjük az átúszó halakat. Az Öreg-Duna felé kerekezünk a dunaremetei kikötőig. Lipóton álljunk meg a madárvártánál, és ha megcsodáltuk a vízimadarakat, induljunk tovább Darnózselire. Héderváron megnézhetjük a barokk kastélyt és a parkot, a Boldogasszony-kápolna udvarán pedig szó szerint átsétálhatunk az ország legöregebb, 800 esztendős tölgyfáján. Innen egy másik út vezet vissza Lipóton át Dunaremetére. Érintjük a Dodó Vadfarmot, majd Püskin áttekerve, nagyjából öt óra elteltével érünk vissza Dunaszigetre.

________________________________
Szerző: Szerdahelyi Krisztina
Képek: Szigetköz TDM
________________________________________________________________________________________________________

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: