Magyarország vár: Fedezzük fel a megújult Veszprémet!

Szerző: | 2023.12.21 | Hírek

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozattal párhuzamosan a veszprémi várnegyed is újjászületett, emellett múzeumokkal, művészeti központtal és közösségi kultúrparkkal is gazdagodott a város. Mutatjuk a legfrissebb felfedeznivalókat!

 

Várnegyed a kulisszák mögött

A királynék városának leglátványosabb része a várnegyed, amit idén új szemszögből vehetnek szemügyre a látogatók: a Work in Progress 2023 programsorozat részeként december végéig kiállításokon, vezetett sétákon ismerhetik meg a vár és az érsekség múltját, a barokk épületeket és a nagyközönség előtt korábban zárt kerteket.

Új szemszögből járhatják körbe Veszprém várnegyedét a látogatók

 

A regisztrációhoz kötött „sisakos” túrákon még a kulisszák mögé is bepillanthatunk, és a felújítás különböző szakaszaiban nézhetjük meg a várnegyed épületeit és műtárgyait. A Gizella-kápolna, a Szent György-kápolna, az Érseki Palota, a Szent István-templom, a Ferences Rendház, a Szent Imre-templom jelenleg előzetes bejelentkezéssel látogatható, viszont önállóan is felkereshetjük a Főszékesegyházat, a falképeiről nevezetes Biró–Giczey-házat és a Körmendy-házat, amelynek időszaki kiállítása bemutatja a várrekonstrukciót és a felújítás fázisait.

 

Kultúra új dimenziókban

A várnegyedben az egykori Simoga-ház melléképületének átalakításával jött létre idén a kiállításoknak, színházi előadásoknak, filmvetítéseknek, koncerteknek otthont adó FOTON Audiovizuális Centrum.

A Ruttner-ház is megújult a királynék városában

 

Teljesen megújultak a Laczkó Dezső Múzeum 120 éves műemléképületének kiállítóterei is. A megnyitóra a Balaton festője, a 140 éve született Egry József műveiből nyílt nagyszabású kiállítás, amely 2024. február 18-áig látogatható. Egy elhagyott bútorgyár egykori telephelyén létesült Veszprém legújabb pop-up rendezvénytere és közparkja, a GyárKert KultúrPark.

Egy elhagyott bútorgyár telephelyéből jött létre a GyárKert KultúrPark

 

Központi látványeleme a Veszprém–Balaton régió kultúráját hirdető művészeti alkotás, a Közösségek Kertje, amely az EKF-programban részt vevő települések összefogását szimbolizálja 116 egyedi tervezésű növényládával.

 

TEMATIKUS SÉTÁK

1. Királynék, kisasszonyok és kancellárok nyomában: Ezen a sétán megelevenedik Veszprém ezeréves múltja, és az érdeklődők megismerhetik a témába vágó veszprémi helyszíneket és jeles személyeket.

2. Veszprém, a zenélő ékszerdoboz: A zenés élménnyel kísért program a város zenei múltjához és jelenéhez kötődő belvárosi helyszíneket érinti.

3. Fáklyás, esti városnézés: Felejthetetlen séta az esti fényekbe burkolózott Vár utca látnivalói mentén, ahol megelevenednek a legendák, és megszólal a lámpagyújtogató dala.

(Az egész évben elérhető tematikus sétasorozatot a helyi Tourinform szervezi. Infó: veszperminfo.hu)

________________________________
Szerző: Szerdahelyi Krisztina
Képek: Tourinform Veszprém
________________________________________________________________________________________________________

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: