Magyarország vár: Festetics-örökségek nyomában a Nyugat-Balatonon

Szerző: | 2022.09.30 | Hírek

Egy balatoni bringás kirándulás az év bármely napján élvezhető. Sorozatunkban olyan kerékpáros túrákat ajánlunk, amelyek a tóparttól eltávolodva a térség kevéssé ismert tájaira, látnivalóihoz is elvezetnek. A 35 kilométer hosszú Festetics panorámatúra a térség fejlődését megalapozó Festetics család örökségének legjavát fűzi fel, a helyenként dimbes-dombos útvonal miatt ugyanakkor felér egy teljesítménytúrával. Az izzasztó emelkedőket jutalmul csodás kilátópontokon pihenhetjük ki.

Balatoni panoráma a balatongyöröki Szépkilátó magaspartjáról, Fotó: mtu.gov.hu

A körtúra kiindulási pontja a barokk pompájával csalogató keszthelyi Festetics-kastély (1), amelynek számos látnivalójára egy másik alkalommal érdemes egy teljes napot rászánni. Impozáns parkjától egy jól bringázható úton jutunk el a Gyenesdiás határában fekvő Festetics Élményközponthoz (2): a Természet Háza Látogatóközpontban a Keszthelyi-hegység élővilágával, az Állatparkban őshonos háziállatokkal és vadfajokkal ismerkedhetünk meg testközelből. Továbbhaladva egy hosszabb emelkedő után érjük el a Nagymező piknikezésre csábító tisztását, innen egy rövid séta a pazar panorámával megörvendeztető Festetics-kilátó (3). A rétre visszaérkezve földúton kerekezünk tovább az egykori kőbánya felé (4) – a meredek lejtőn, jobb, ha leszállunk a nyeregből!

A nehéz szakaszon túljutva álljunk meg egy frissítőre a vidék szőlészeti-borászati kultúrájáról mesélő Darnay-pincénél (5), ugyanis a következő állomás, a hajdani Festetics uradalmi présházból kialakított, vonyarcvashegyi Festetics Helikon Taverna Borászati és Gasztronómiai Kiállítótér (6) előtt egy erős kaptató vár ránk. Innen azonban már csak le kell gurulni a Szent Mihály-dombig, majd gyalog felkapaszkodni a bűbájos fogadalmi halászkápolnához (7). Ám az itteni kilátást is felülmúlja következő megállónk, a balatongyöröki Szépkilátó (8) magaspartjáról elénk táruló látvány.

A 35 km hosszú Festetics panorátúra útvonala, Fotó: Magyarország vár

A tanúhegyekben gyönyörködve érdemes erőt gyűjtenünk, mert ez után a Keszthelyi-hegység oldalában haladó Panoráma útra rátérve utunk legcombosabb emelkedője visz a becehegyi Szentháromság-kápolnához (9), a tetőn elénk táruló panoráma azonban minden fáradtságért kárpótol. Innen már csak lefelé kell gurulnunk a macskaköveken a hegy lábánál található, de ténylegesen Balatonedericshez tartozó Afrika Múzeumig (10), ahol Nagy Endre Afrika-kutató, vadász gyűjteménye és egy kis állatpark teremt afrikai hangulatot. A fárasztó nap végén leengedve immár a Balatoni Bringakörúton tekerünk vissza Keszthelyre.

Az útvonal részletesen a Balatonbike365 applikációban digitálisan is elérhető. balatonbike365.hu

Útvonal: Keszthely–Gyenesdiás–Vonyarcvashegy–Balatongyörök, majd a Balatoni Bringakörön vissza Keszthelyig; Táv: 35 km; Nehézségi fok: A két komolyabb emelkedő és az összesen 484 méteres szintkülönbség miatt nehéz.

Az Így főz a Balaton című kiadvány számos kulináris érdekességet tartalmaz, Fotó: Fraunholcz Attila

Ha a kerékpáros kalandozást szívesen összekötné kulináris élvezetekkel, keresse az Így főz a Balaton c. könyvet, amely a térség ikonikus vendéglátóhelyeihez is elkalauzolja.

 

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: