Magyarország vár: Ha Vác, akkor Mária Terézia, múmiák és sok humor

Szerző: | 2023.07.21 | Hírek

Budapestről szárnyashajóval és vonattal, az EuroVelo6-on pedig kerékpárral is érkezhetünk a Duna festői barokk városkájába, amelyre bizonyosan kevés lesz egy nap, annyi látnivaló vár itt bennünket.

A legek városkája

A Dunakanyar szívében elterülő Vác közel ezeréves múltra tekint vissza, és bár a középkorban virágzó város volt, a török időkben szinte teljesen megsemmisült. Újkori felemelkedését jórészt Mária Teréziának köszönheti, a hangulatos főtér mai arca az uralkodó 1764-es látogatására alakult ki.

Kolodko Mihály Mária Teréziáról készül miniszobra a diadalív előtt

A város legjei között első helyen áll az ország egyetlen diadalíve, amelyet szintén a fenség tiszteletére állítottak – bár ő állítólag nem mert alatta átmenni –, és itt emelkedik az ország negyedik legnagyobb bazilikája is.

Találkozás a múmiákkal

A Memento Mori kiállítás a főtér egyik lakóházának középkori pincéjében kapott helyet, és abból a leletegyüttesből lett kialakítva, amelyet harminc éve tártak fel, amikor 262, többnyire jó állapotú, díszes barokk koporsóban hajdani váci polgárok mumifikálódott testeire bukkantak.

Memento Mori kiállítás

A látogató előtt feltárul egy 18–19. századi kripta felnőtt- és gyermekkoporsókkal és üvegfedél alatt három múmiával. Külön teremben láthatók a festett halottas ládákból előkerült szakrális tárgyak, közülük nem egy valódi mestermű.

Sajdik és a Tündérkert

A legendás Pannónia-ház Tündérkertjében szívesen fotózkodnak az ifjú házasok Vertel Andrea keramikusművész bohókás figurái és az épület falán felkúszó életfa előtt. A kiállítótermekben a Sajdik-gyűjteményt járhatjuk körbe.

A váci bazilika

A neves karikaturista 140 alkotását bemutató tárlat minden darabját a sajátos sajdiki humor lengi be. A gyerekeket külön teremben várják kedvenc mesefiguráik, köztük Pom Pom, Gombóc Artúr és a Nagy Ho-ho-horgász.

EZT IS LÁTNI KELL!

1. Utazás szárnyashajóval! – A Vöcsök II. alig 40 perc alatt teszi meg a távot Vác és a főváros között.
2. Városnézés kisvonattal– A látnivalók után a vonat elvisz a népszerű kiránduló- és zarándokhelyhez, a Hétkápolnához is.
3. Sütizés a Mihályi Patisserie-ben – Az ország egyik leghíresebb cukrászdájában még a Dunakavics is ízletes.
4. Kóstolja meg a Mária Terézia melange-t! – Vác 14 vendéglátóhelyén kínálják egyazon recept alapján.
5. Kolodko-szobrok nyomában – A város három miniszobrának egyike maga Mária Terézia, a másikhoz egy híres Petőfi-versnek, a harmadikhoz Sajdik Ferencnek van köze. És hogy mi a sztorijuk, és hol találhatók, abban segít a visitvac.hu weboldal.
5. Váci Világi Vigalom – 30 éve a Dunakanyar egyik legimpozánsabb nyári rendezvénye, ingyenes programjaira családokat is várnak július 21–23. között.

______________________________
Szerző: Vajk Brigitta
Képek: Vác és Környéke TDM
________________________________________________________________________________________________________

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: