Magyarország vár: Határtalan bringatúrák az Ipoly-völgyben

Szerző: | 2023.10.30 | Hírek

A Szlovákiát és Magyarországot összekötő Ipoly völgyében egymást érik a várak, kastélyok, geológiai érdekességek, néprajzi és gasztronómiai kincsek. Ha nyeregbe szállunk, csillagtúrákon vagy többnapos gerinctúrán is felfedezhetjük ezt a nagy múltú és csodaszép, mégis kevéssé ismert tájat.

A mintegy 200 kilométeres Ipoly az első 60 kilométeren Szlovákiában, majd a torkolatig határfolyóként halad. A történelem mindkét országban perifériára szorította ezt a vidéket. Ezzel együtt a folyó két oldalán sajátos úthálózat jött létre, és mivel alig van rajta forgalom, ideális a kerékpározásra. Látnivaló is akad bőven: 10-15 kilométerenként történelmi nevezetességek, természeti kincsek, néprajzi, irodalmi és gasztronómiai élmények várnak ránk.

Akár csónakba is átülhetünk, vagy lóra szállhatunk, hogy több nézőpontból ismerjük meg a Vepor-hegység, a Karancs, a Cserhát és a Börzsöny vadregényes vidékét.

Az Ipoly völgye ideális a kerékpáros túrákra | Fotó: Ipoly Túra Egyesület

A biciklis csillagtúrákat érdemes Balassagyarmatról indítani, de előtte tekintsük meg az itteni Kerékpármúzeumot. Az Ipoly-völgy és a történelmi Nógrád vármegye természetes központja nagyjából félúton fekszik a forrás és a torkolat között.

 

Vártúrák

Balassagyarmattól 100 kilométeres körön belül közel ötven várat találunk. Ki-ki erőnléte szerint választhat a rövidebb-hosszabb, többnapossá is összefűzhető túrák közül: az úti cél lehet akár Szécsény (20 km), Drégely (30 km), Hollókő (35 km), Salgóvár (45 km), Buják (55 km) vagy Somoskő vára (60 km), míg a határ túloldalán a közeli Kékkő (22 km) vagy a távolabbi Bozók (42 km), Léva (70 km) és Zólyom (74 km) is.

A Sasbérci-kilátónál is érdemes elidőzni | Fotó: Farkas Dániel

Írók nyomában

A palóc fővárostól mindössze 9 kilométerre található a csesztvei Madách Imre Emlékmúzeum, de könnyen elérjük az alsósztregovai Madách-kastélyt is (30 km). A nagy palóc író, Mikszáth Kálmán emlékére tekerjünk el a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékházba (12 km), a mohorai Mauks-kúriába (10 km) vagy a horpácsi Mikszáth Kálmán Emlékházba (18 km).

A szlovák oldalon, Losoncon találjuk Kármán József síremlékét (52 km), míg Balassi Bálint nyomában a Kékkő–Zólyom–Divény útvonalon tehetünk egy hosszabb túrát (115 km).

 

Ipoly-gerinctúra

A közel 200 kilométeres, többnapos túra az Ipoly forrásától, a szlovákiai Vepor-hegységtől a szobi torkolatig vezet végig a folyó mentén.

Egyes útvonalak gyerekekkel is könnyen teljesíthetők | Fotó: Ipoly Túra Egyesület

Mivel a túra folyásirányban halad, Látkától indulva akár gyerekekkel is végigjárható; ellenkező irányból, a Duna felől indulva inkább edzett bicikliseknek ajánlott.

Szervezésért kereshetjük az Ipoly Túra Egyesületet, ők szükség szerint gondoskodnak a kerékpárokról, a túrázók és a biciklik szállításáról, szállásról, étkezésről és segítségnyújtásról.

________________________________
Szerző: Szerdahelyi Krisztina
________________________________________________________________________________________________________

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: