Magyarország vár: Hogy kerül egy mamut a kastélyba?

Szerző: | 2022.10.14 | Hírek

Romantikus kastélyaink és modern, 21. századi látogatókra hangolt kiállításaik felfedezése a gyerekeknek is szórakoztató program lehet az őszi szünetben. A főváros 100 kilométeres körzetén belül ajánlunk izgalmas látnivalókat a varakeskastelyok.hu oldal közreműködésével, ahol kedvcsinálóként videós tartalmak és képgalériák segítségével merülhetünk el az egykori nemesi rezidenciák történetében.

A Ráday-kastély dísztermét freskók ékesítik, Fotó: NÖF

Ráday-kastély, Pécel

Pezsgő élet folyt egykoron a több mint 250 éves Ráday-kastélyban; az építészeti megoldásaiban a gödöllői királyi kastélyra emlékeztető barokk épület kulturális központként, költők, írók és tudósok találkozóhelyeként működött. „A könyvtártól a konyháig – képek a Ráday család mindennapjaiból” című állandó kiállítás óránként induló tárlatvezetésein mindent megtudhatunk a péceli épület fénykoráról. Megtekinthetjük a csodálatos freskókkal büszkélkedő dísztermet, a könyvtárat, a Herkules szobát, és azt is megtudhatjuk, milyen tárgyakat használtak a sütés-főzéshez a barokk konyhában.

A hatvani Grassalkovich-kastélyban a Magyar Vadászati Múzeum kapott helyet, Fotó: NÖF

Grassalkovich-kastély, Hatvan

Kivételes gyűjteményével és a beépített interaktív elemekkel minden korosztályt megszólít a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum a hatvani Grassalkovich-kastélyban. A több tematikus egységből álló kiállításokat végigjárva megismerhetjük vadászati, halászati és horgászati hagyományainkat, a hazai vadfajokat és vadgazdálkodást. A névadó, Széchenyi Zsigmond emlékszobáját feltétlenül meg kell nézni, csakúgy, mint az újonnan berendezett vadászszalont, trófeatermet, fegyverszobát és az alagsor élőhalas akváriumait.

Az Orczy-kastélyban helyet foglaló múzeum emblematikus figurája egy 50 ezer éves gyapjas mamut, Fotó: Magyar Balázs / Mátra Múzeum

Orczy-kastély, Gyöngyös

A belvárosban álló barokk-klasszicista kastélyban Görgey Artúr és Kossuth Lajos is megfordult, az épület ma a Mátra Múzeum vadászati, kastély- és helytörténeti gyűjteményeinek, valamint egy földtörténeti élménytérnek az otthona. A múzeum emblematikus figurája Brúnó, az 50 ezer éves gyapjas mamut, csontvázát a központi fogadótérben nézhetjük meg. Érdemes ellátogatni a kastélypark túloldalán lévő Természettudományi pavilonba, az itteni pompás gyűjtemény kiállítási szintjeit egy 15 méter magas, épített kocsánytalan tölgy köti össze. Ne hagyjuk ki a pálmaházat sem!

A felújított tatai Esterházy-kastélyban „A béke szigete” című tárlatot tekinthetjük meg, Fotó: NÖF

Esterházy-kastély, Tata

Fénykorában császárokat, királyokat, hadvezéreket és grófokat látott vendégül a tatai Öreg-tó partján álló Esterházy-kastély, amely tavaly óta ismét régi pompájában fogadja a látogatókat. A barokk kort korhű bútorokkal és festményekkel megidéző termekben „A béke szigete” elnevezésű tárlatot tekinthetjük meg a naponta kétszer induló vezetések során vagy digitális tárlatvezető eszköz segítségével, utóbbin kifejezetten gyerekeknek írt tartalom is elérhető. A belépőjegy mellé a legfiatalabbak feladatlapot kapnak, a játszószobák babaházát, ólomkatonáit és működő terepasztalát garantáltan imádni fogják!

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: