Magyarország vár: Kamera indul! Főszerepben a Balaton

Szerző: | 2022.08.29 | Hírek

A Balaton csodás tájai, egyedülálló hangulata időről időre odavonzza a filmeseket. Ki ne emlékezne például a Bujtor István által megformált Ötvös Csöpi-krimikre? Előtte és utána is sokan választották filmjük helyszínéül a magyar tengert, legutóbb egy új magyar vígjáték, az Együtt kezdtük stábja.

A HAZAI HANGOSFILMGYÁRTÁS kezdete óta örömmel táboroztak le a Balatonnál a stábok. A legnagyobb nevettetőnk, Kabos Gyula is Balatonvilágoson forgatta a Címzett ismertelen-t. Míg a háború után, 1954-ben a Liliomfi kapott méltó feldolgozást balatonfüredi, badacsonyi környezetbe ágyazva, Darvas Ivánnal. A hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években pedig olyan moziklasszikusokat rögzítettek celluloidra a tó körül, mint a Bohóc a falon, A veréb is madár, vagy a Veri az ördög a feleségét.

Nagyapa és unoka a balaton-felvidéki szőlőbirtokon – jelenet a filmből Fotó: Együtt kezdtük

A RENDSZERVÁLTÁS UTÁN is szívesen jöttek a Balatonhoz forgatni a magyar stábok, és a tó mint filmes helyszín vonzereje azóta sem változott. Tavaly nyáron az Együtt kezdtük stábja rögzítette a vígjáték jeleneteinek döntő részét Badacsonytomajban. Az esküvőre és vele együtt tízéves érettségi találkozóra összegyűlő egykori 12. c. bulis hétvégéjét megörökítő film készítői tudatosan törekedtek rá, hogy az útkereső huszonéves srácokról, lányokról szóló történetet kimozdítsák a fővárosból és a szereplőket a Balaton-felvidékre vigyék.

A film egyik főszereplője a csodás Balaton-felvidék Fotó: Együtt kezdtük

A BADACSONY KÖRNYÉKI HELYSZÍNEK fontos részét képezik a történéseknek. Utánozhatatlan ízelítőt adnak a balatoni életérzésből, köszönhetően a film olyan pillanatainak, mint a baráti borozás a Szent Balázs-hegyen, az igazi kikapcsolódást nyújtó vitorlázás a tó közepén vagy a páratlan balatoni naplemente látványa. Sőt, a badacsonyi Szent Anna-kápolnánál és a tihanyi kompon játszódó jelenetek is tartogattak emlékezetes fordulatokat a főszereplőknek. Őket csupa új, fiatal színész játszotta el a kamerák előtt, köztük Jakab Balázs, Mosolygó Sára, Kövesi Zsombor, Lelkes Botond, Koós Boglárka, Mészöly Anna, Nagy Márk, Kanyó Kata és Hrisztov Toma.

Esküvőre jöttek össze a régi barátok – jelenet a filmből Fotó: Együtt kezdtük

Mellettük már ismert művészek, Mucsi Zoltán, Pálmai Anna, Szabó Simon és Jordán Tamás is felbukkannak a könnyed, nyári történetben, amelyet a csodás balatoni helyszíneken túl a friss humor, a jó hangulat és a rengeteg menő zene tesz igazán emlékezetessé.

A rendkívül szórakoztató Együtt kezdtük augusztus 4-től látható a mozikban. Szeptember 1-jén, 8-án, 15-én, 22-én és 29-én pedig ingyenesen megtekinthető a balatonföldvári Helka Sörkertben, sőt ezek a vetítések egyúttal közönségtalálkozók is lesznek.

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: