Magyarország vár: Keresd a színes falakat!

Szerző: | 2023.12.19 | Hírek

Budapest tűzfalai az utóbbi évtizedekben megteltek színnel és élettel. Téli sétáink is vidámabbak lesznek, ha felkutatjuk a hatalmas köztéri festményeket, amelyek a jól ismert rajzfilmektől a körülöttünk lüktető városig számtalan témát felidéznek.

 

A szemünk előtt születik és alakul át időről időre a nagy szabadtéri kiállítás: a városi tűzfalakon megjelenő festmények hol napjaink eseményeire reflektálnak, hol csupán az a céljuk, hogy a szürke hétköznapokból kiemeljék és felvidítsák az arra járókat. Szubjektív válogatásunk a budapesti utcai alkotások sokszínűségéből ad ízelítőt.

 

LGT Bumm

LGT BUMM Idén 50 éves az LGT Bumm című albuma. A Színes Város Csoport ennek apropóján festette fel a legendás borítót a VII. kerületi Dob utca 38. tűzfalára.

A legendás borítót a Dob utca 38. tűzfalán találjuk meg | Fotó: Bazánth Ivola

A Kék kalapos nő

Budapest utcáit járva több klasszikus alkotás street art változatával is találkozhatunk. Ilyen Aba-Novák Vilmos Laura (Kék kalapos nő) című festményének impozáns reprodukciója a VII. kerületben, a Kazinczy utca 45. falán.

 

Jankovics Marcell emlékfal

A neves rajzfilmrendező, Jankovics Marcell előtt tiszteleg a VIII. kerületi Gyulay Pál utca 13. tűzfalának festménye, amely az 1981-ben bemutatott Fehérlófia zárójelenetét idézi meg.

Jankovics Marcell emlékfal a Gyulay Pál utca 13. tűzfalán | Fotó: Farkas András/Színes Város

Víz alatti világ

A II. kerületben található az ország legnagyobb víz alatti barlangja, a fokozottan védett Molnár János-barlangrendszer, amely a Lukács-fürdőt is táplálja. 20–27 Celsius-fokos kristálytiszta karsztvizében télen-nyáron merülnek a búvárok. Az ő víz alatti világukat tárja elénk a Frankel Leó út 46. tűzfalára került alkotás.

 

A Pál utcai fiúk

Molnár Ferenc klasszikus regényének egyik kulcsjelenetét, a golyózást örökíti meg a VIII. kerületi Leonardo da Vinci utca 42. tűzfalfestménye, előtérben a Grund egyetlen közlegényével, a hőssé váló kis Nemecsekkel.

A Pál utcai fiúk a Leonardo da Vinci utca 42. szám alatt | Fotó: Farkas András/Színes Város

 

A budapesti köztereket száznál is több falfestmény díszíti, felfedezésükhöz böngésszük a Színes Város és a Neopaint oldalakat.

________________________________
Szerző: Szerdahelyi Krisztina
________________________________________________________________________________________________________

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: