Magyarország vár: Kihagyhatatlan Tisza-tavi élmények szárazon és vízen

Szerző: | 2022.08.04 | Hírek

Ebben a varázslatos „vadvízországban” minden egyensúlyba kerül: a megszépült, felújított tóparti strandok a lustálkodós, a vízen és vízparton elérhető túralehetőségek az aktív napokra kínálnak feledhetetlen pillanatokat.

A vízparti örömöknek hat – a tiszabábolnaival együtt hét – hamisítatlan Tisza-tavi hangulatú strandon hódolhatunk. A nádasok és ártéri erdők között lustán elnyújtózó tó vize ugyan mindenhol lassan mélyül és gyorsan melegszik, a vízparton élvezhető élmények mégis különbözők.

Kicsiknek, nagyoknak felejthetetlen élmény a banán hajó, Fotó: Tourinform Abádszalók

STRANDI ÖRÖMÖK

A mozgalmas strandéletre vágyók, a vízi csúszdák és a vízi sportok szerelmesei Abádszalókon csobbanjanak, vagy válasszák Kiskörét, ahol a két egymásnak fordított csónakot szimbolizáló kilátó felkeresése is kihagyhatatlan program. A tiszafüredi strand több mint 500 méter hosszú stégrendszere napozásra, ugrálásra csalogat. Szó sem lehet unatkozásról a sarudi Élményfaluban, ahol egy hatalmas, vízre épített kalandpálya és az ország legnagyobb szabadtéri trambulinparkja garantálja a szórakozást – és másnapra az izomlázat. A poroszlói strand a kisgyerekesek, a dinnyésháti Álom Part a csendes környezetre áhítozók kedvence. A strandfejlesztéseknek köszönhetően mindenütt család- és látogatóbarát szolgáltatások és megszépült a környezet vár ránk.

Ezt a kilátót csak vízi úton lehet megközelíteni, Fotó: Aktív Magyarország

KILÁTÓK ÉS TANÖSVÉNYEK

A víztől a strandolást megunva sem kell elszakadni: ragadjunk lapátot, és evezzünk el a kizárólag vízi úton megközelíthető kilátókhoz, idéntől már három ilyen is van, és nevüket a közelben is előforduló védett madarakról (küszvágó csér, fattyúszerkő, bölömbika) kapták. A nádasok labirintusát, a tündérrózsamezőket és a madártelepeket a legjobb a kikötőkben bérelhető csónakokkal vagy kenuval felfedezni. A szárazföldi és a vizes élményeket ötvözhetjük a vadregényes helyszínekre vezető, csónakkal megközelíthető sétányokon és tanösvényeken (Tisza-tavi vízi sétány, Tiszavirág ártéri tanösvény és Pákász tanösvény). Méltóságteljes vizák, hosszú orrú kecsegék, csukák, balinok, süllők úszkálnak a Tisza-tavi Ökocentrum közel egymillió literes édesvizű akváriumában, itt akár egy egész napot is eltölthet a család.

Az élményekhez több helyen bérelhetünk kerékpárt, Fotó: Tourinform Abádszalók

KÉT KERÉKEN

Pattanjunk nyeregbe: a tó körüli töltésen vezető kis (65 kilométer) és nagy (95 kilométer) kör végigtekerése során arra is választ kapunk, miért lett a Poroszlót és Tiszafüredet összekötő szakasz az Év Kerékpárútja 2021-ben. A kalandhoz több helyen bérelhetünk biciklit, köztük a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban.

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: