Magyarország vár: Kis Firenze Ozorán

Szerző: | 2023.12.18 | Hírek

Ozorai Pipo reneszánsz hangulatú vára Tolna vármegye rejtett ékszerdoboza, amely középkori atmoszférával és látványos reprezentatív terekkel várja látogatóit.

 

A szerelmet és a firenzei hangulatot megelevenítő építményt Filippo Scolari, vagy ahogy itthon ismerjük, Ozorai Pipo építtette 1416-tól kezdődően. Az ozorai birtokot leginkább a felesége, Borbála vezette, hiszen férje Budán és a déli területeken vezette a törökök elleni harcokat. A kívülről teljesen átlagosnak mondható, négyzet alaprajzú vár falain belül egy varázslatos, vadszőlővel befuttatott belső udvar lepi meg a látogatót burjánzó zöld növényekkel és reneszánsz kőfaragványokkal.

A lenti helyiségekben vártörténeti kiállítás vár bennünket 3D filmvetítéssel és többek között az ásatások során előkerült eredeti régészeti leletek bemutatásával. A várkastély története a termeket bejárva körvonalazódik előttünk, egészen a kezdetekig, az 1400-as évekig visszanyúlóan. A felújítások során törekedtek arra, hogy az évszázadok stílusjegyei megmaradjanak, ezért láthatjuk ma is a klasszicizáló homlokzatot, a reneszánsz stílusban felújított ablakkereteket és a gótikus árkádsort a várudvaron. A földszinti udvarról nyílik a 17. századnak megfelelően berendezett főúri konyha is.

Az első emeleten Pipo hitvesének hálószobája, a díszes trónterem, a fegyverterem, a reneszánsz ebédlő és a vár felszentelt kápolnája található. A lovagteremben többek között a hadvezér rekonstruált páncélzata is megszemlélhető.

Érdemes tenni egy sétát a vár körül is. A sarokbástyákról szép kilátás nyílik a településre, a Pipo-kert pedig kellemes tereivel kínálja magát a megpihenésre, ahol a gyermekeket egy játszótér is várja.

Éjszaka a várban

Az orozai történelmi épület különlegessége, hogy a második szintjén öt, történelmi bútorokkal berendezett, a korszellemet megidéző vendégszoba kapott helyet, így bárki kipróbálhatja, milyen egy igazi várkastélyban éjszakázni.

________________________________
Képek: NÖF Nonprofit Kft.
________________________________________________________________________________________________________

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: