Magyarország vár: Lóháton a főváros körül

Szerző: | 2023.11.29 | Hírek

Immár lóháton is felfedezhetjük a Budapest környéki gyönyörű tájakat, ahol kijelölt lovas útvonalak és lelkes szolgáltatók várják a túrázókat.

Az Eurohorse lovas barangoló útvonalhálózat célja, hogy Magyarország egésze bejárható legyen lóháton. A mostanra 2300 kilométernyi túraútvonalat magában foglaló hálózat új szakasza az 509 kilométeres Budapest környéki körgyűrű. Ebből nagyjából 60 kilométer a Szentendrei-szigeten található, amely a fejlesztéseknek köszönhetően teljesen körbejárható lett lóháton.

A lovas túrázók általában napi 35-40 kilométert tudnak megtenni két részletben: a 2-2,5 óra délelőtti lovaglást 1-1,5 órás pihenő, majd azt újra 2-2,5 órás délutáni lovaglás követi, így fontos, hogy megfelelő pihenőhelyek, kísérőprogramok és szálláslehetőség is elérhető legyen a környéken. A körgyűrűn összesen 12 helyszínen létesült lovasturisztikai megállópont. Az újonnan elkészült, GPS-koordinátákkal kijelölt útvonalak összefűzik a környéken található lovas szolgáltatókat – többek között a Halápi Ranchot, a Magyar Családi Gazdaságot, míg a szigeten kívül elérhető a Családi lovarda a Pilisben és a Dömörkapu Rengeteg is –, és szebbnél szebb látnivalókat kínálnak.

A túraútvonal nagyrészt lovas fogattal is bejárható

Nem csak lóháton járható végig azonban a túraútvonal, nagyrészt lovas fogattal is megközelíthető, így azok is élvezhetik az itteni programokat, akik nem tudnak lovagolni.

A túravezetők és a vendégeket fogadó szolgáltatók közös célja, hogy a lovasok és a lovak színvonalas kiszolgálása mellett a helyi ízeket is megismertessék. A kisoroszi Szigetcsúcs például tökéletes helyszín egy rövid pihenőre, sőt akár egy piknikre is, ahol az itteni gazdaságokból származó finomságokat is megkóstolhatjuk.

A 12 megállóponton elérhető birtokok, lovardák mind más-más különlegességgel várják a látogatókat. Vannak szervezett lovas túrák, tereplovaglásra felkészítő tanfolyamok és gyerektáborok is, többen saját termékeikből tartanak kóstolót, bemutatják gazdaságukat, állataikat, vagy akár lovasbemutatót is tartanak a vendégeknek. Aki pedig saját lóval indul útnak, annak minden szolgáltatónál fedett lóbeállók nyújtanak pihenési lehetőséget az út során.

A lovas megállópontok közül többen saját termékeikből tartanak kóstolót

Az útvonal megtervezéséhez segítséget nyújt az androidos készülékekre letölthető Eurohorse Lovas Barangoló mobilapplikáció is.

Lovas megállópontok

A túrázók és lovaik fogadására, kiszolgálására alkalmas helyszínekről az eurohorse.hu oldalon lehet tájékozódni. A Budapest környéki körgyűrűn Szob, Piliscsaba, Páty, Szokolya, Domony, Sóskút, Verőce, Szentendre, Szigetbecse, Csömör, Ecser és Kisoroszi településeken találhatók a megállópontok.

________________________________
Szerző: Kaszás Fanni
Képek: Török Rita
________________________________________________________________________________________________________

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: