Magyarország vár: Magyarok, svábok, bunyevácok és jó borok

Szerző: | 2023.10.25 | Hírek

Ha jó bor kerül az asztalra, legtöbbünknek a hegyek lankáira telepített szőlőtőkék jutnak az eszünkbe, holott Magyarország legnagyobb szőlő- és bortermő régiója a Duna és a Tisza közötti alföldi terület. A három alföldi borvidék igazi gyöngyszeme a Hajós–Bajai borvidék.

 

Kincses Bácska

A fenti néven is emlegetett terület földjei nemcsak gabonatermesztésre kiválóak, de zamatos borokat is adnak. Tudták ezt már anno a török hódítók is, nem egy közülük szívesen kereskedett az itteni borokkal, sőt akadt közöttük olyan, aki saját szőlőbirtokot szerzett. A lágy, könnyű fehérborok a nap ízét varázsolják a poharunkba, a borvidéken ritkább vörösborok felveszik a versenyt más régiók boraival.

Az egykoron idetelepült svábok hozták be a modern borkészítési tradíciókat, építészeti kultúrájukat a csodálatos pincefalvak őrzik. Magyarok, svábok, a törökök elől idemenekülő bunyevácok épített örökségével, szokásaival, ételeivel ismerkedhet, ha felkeresi ezt a vidéket.

Baja és a Gemenci erdő

A Duna és mellékága, a Sugovica partján fekvő, egykor igen jelentős kereskedőváros nemcsak az ízletes, gyufatésztával készült halászlevéről híres, de itt született a szabólegényből lett világutazó, Jelky András is. A történelmi belváros Baja múltjáról mesél, a Duna pedig a vízisportok és a horgászat szerelmeseinek igazi édenkert.

A Sugovica partján | Fotó: Tourinform Baja

 

Bácska gabonáját évszázadokon keresztül őrölték a dunai hajómolnárok, erről tanúskodik a 2019-ben újjáépített hajómalom.

Ha már Baján járunk, onnan csak egy ugrás a Gemenci erdő, hazánk legnagyobb ártéri erdeje. Különleges növény- és állatvilága minden korosztályt elvarázsol, a látnivalókat pedig kenuval, kajakkal, kerékpárral vagy erdei kisvasúttal is felfedezhetjük.

A Gemencei erdő hazánk legnagyobb ártéri erdeje | Fotó: Tourinform Baja

 

Európa legnagyobb pincefalva

Hajóson található Európa legnagyobb pincefalva, amely a sváb építészet legszebb hagyományait ötvözi a magyar vendégszeretettel. Huszonnégy kacskaringós utcácskában több mint 1200 fehérre meszelt falú présház áll. Ha többet szeretne tudni a hajósi svábok történetéről, megkóstolná a helyi borokat, vagy éppen rész venne egy borismereti villámképzésen, akkor látogasson el a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontba!

A hajósi pincefalu | Fotó: 123rf.com

 

Császártöltés pincesorait szintén az egykor betelepült sváboknak köszönhetjük. A Főkáptalan pincesoron végigsétálva egyforma stílusban megépített présházak gyönyörködtetik a szemet. Ha a zamatos borokon kívül más kalandokra is vágyik, látogasson el a falu határában lévő Vörös-mocsár tanösvényhez, ahol a tőzeges mocsár és a meredek löszpartok állatvilágával ismerkedhet meg. Itt működött egykor az ország legnagyobb tőzegbányája, ma már természetvédelmi terület, a löszfalban parti fecskék és gyurgyalagok költenek.

________________________________
Szerző: Szegedi Andrea
________________________________________________________________________________________________________

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: