Magyarország vár – Mesélő Kolodko-szobrok: nem csak cukiság

Szerző: | 2023.11.24 | Hírek

Mekk mestertől Liszt Ferencig, a 14 karátos autótól a holdjáróig immár több mint harminc mini Kolodko-szobor látható a fővárosban, érdemes őszi sétáinkat összekötni a felkutatásukkal.

Az apró gerillaszobrok budapesti története az ungvári születésű szobrász, Kolodko Mihály kedvenc gyermekkori mesehősével, A nagy ho-ho-horgászból jól ismert Főkukaccal kezdődött a Bem rakparton. Következzenek a legújabb kedvenceink!

„Csacsi öreg medvém!”

Kolodko keze nyomán sok mesefigura ölt testet, ezúttal Micimackót örökítette meg, természetesen imádott mézescsuprával. A szoborállítás apropója Karinthy Frigyes születésének évfordulója, és – stílusosan – az író VII. kerületi Damjanich utcai szülőházának emléktáblája alatt díszeleg.

Micimackó a Damjanich utcában

Karinthynak köszönhetjük, hogy a meseregény magyarul is életre kelt, ő pedig úgy hálálta meg nővérének a mű nyersfordítását, hogy a főhőst róla nevezte el Micinek.

Csizmák, csontok, gördeszka

Nem véletlen, hogy miért épp az óriási gördeszkapályára hajazó új Néprajzi Múzeumhoz kerültek – két helyre is – a mini Sztálin-csizmák a gördeszkával.

Mini Sztálin-csizmák a Néprajzi Múzeumnál

Anno ugyanis itt, az Ötvenhatosok terén állt a kommunista diktatúra egyik leggyűlöltebb jelképe, az a hatalmas Sztálin-szobor, amelyet az 56-os forradalom kitörésekor döntöttek le, ám a két csizma egy jó ideig még ott éktelenkedett. Mókás és jelzésértékű, hogy a csizmácskákból csontok lógnak ki.

Borban az igazság

Az In vino veritas című szobrocskát Óbudán, az amfiteátrum romjainál keressük! Bár egy római legionáriust ábrázol, elnevezését a kezében lévő boroskancsó ihlette, amit valószínűleg már ki is ürített, mert testhelyzete és ábrázata is enyhe illuminált állapotról tanúskodik.

Illuminált római legionárius az amfiteátrumnál

A szobor hasonmása Horvátországban, a pulai amfiteátrumban fekszik, szintén kiütött állapotban.

A többi miniszobor fellelhetőségéhez a kolodkoart.com oldal ad útbaigazítást.

________________________________
Szerző: Vajk Brigitta
Képek: Facebook/Kolodko Art
________________________________________________________________________________________________________

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: