Magyarország vár: Miért nem köhögnek a denevérek?

Szerző: | 2022.12.29 | Hírek

Ősidők óta tudjuk, hogy a barlangok bizonyos esetekben gyógyhatással bírnak. Szerencsés természeti adottságainknak köszönhetően gyógyító barlangokban sem szűkölködünk.

A középkorban számos barlang azért vált messze földön híres zarándokhellyé, mert csodás gyógyulásokat tulajdonítottak nekik. A 19. és a 20. század során sok esetben véletlenül fedezték fel a gyógyító hatásukat. Megfigyelték, hogy a barlangokban hosszabb ideig tartózkodók között nem fordul elő tüdőbeteg, az asztmában, szénanáthában, hörghurutban szenvedők állapota pedig lényegesen javul.

Bár az ősz szédítően gyönyörű évszak, kétségtelenül a felső légúti megbetegedések szezonja is. A gyógyulás érdekében a hagyományos terápia mellett szakorvosi beutalóval barlangterápiát is igénybe vehetünk.

A tapolcai Kórház-barlang hőmérséklete lényegesen magasabb a hazai barlangokénál, Fotó: tapolcakorhaz.hu

Magyarországon öt minősített gyógybarlang található. Ezek szűk bejáratú karsztbarlangok, ahol állandó, egyenletes hűvös és magas páratartalom van. A sajátos mikroklíma a légutakba jutva gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású. Ezt fokozhatjuk légzőgyakorlatokkal, de akár énekelhetünk is, a lényeg, hogy vegyünk jó mély levegőt!

A jósvafői Béke-barlang hazánk első minősített gyógybarlangja. Különlegessége, hogy a levegőjében mintegy 72 fajta penészgombát találtak, amelyek némelyike igen nagy hatású antibiotikumot termel. Gyógyhatását úgy fedezték fel, hogy a barlang feltárásakor a kutatók hiába dolgoztak a mellig érő 10 °C-os vízben, soha nem betegedtek meg, sőt, ha lázasan mentek le, gyógyultan jöttek ki. Sokáig a borsodi bányászok gyógyultak itt.

A Szent István-barlang Lillafüreden festői környezetben, szépséges cseppkőképződményekkel és gyógyító levegővel vár minket.

Egy út melletti barlangnyílásba pottyant kutya „fedezte fel” a Szent István-barlangot, Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A legenda szerint egy elkóborolt és az út melletti barlangnyílásba beesett kutyának köszönhetően fedezték fel. A gyógyítás a barlang egyik elzárt, belső részén, a Fekete-teremben zajlik.

Nincs még egy főváros a világon, amely olyan kiterjedt barlangrendszerre épült, mint Budapest. A Szemlő-hegyi-barlang érdekessége, hogy a párakondenzátum oldott ásványianyag-tartalma lényegében a Salvus víznek felel meg.

A Szemlő-hegyi-barlang Budapesten, Fotó: Egri Csaba

A tapolcai Kórház-barlangot kimondottan fázósaknak ajánljuk, mert a meleg karsztvízforrásoknak köszönhetően hőmérséklete a hazai barlangokénál lényegesen magasabb, 17-18 °C körüli.

Az Abaligeti-barlang a Mecsek egyik legnépszerűbb természeti látnivalója a Denevérmúzeummal.

Az Abaligeti-barlang levegője aktiválja immunrendszerünket, Fotó: DDNPI fotóarchívum

Különlegessége, hogy a barlang levegőjében feltűnően magas a kalciumtartalom és a magnéziumkoncentráció. Kis dózisban radioaktív anyagokat is tartalmaz, ami aktiválja az immunrendszert.

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: