Magyarország vár – Perzselő hangulat, izzasztó kalandok

Szerző: | 2021.11.21 | Hírek

Fahéjas forróság, mangós-levendulás bőrtáplálás, jeges naplezárás – a tél közeledtével sok hazai fürdőben bővítik a különféle illatokkal és ízekkel csábító szaunaprogramok sorát.
A szaunázás nem feltétlenül csendes, magányos tevékenység, hanem vidám közösségi élmény, jókedvű kikapcsolódás is lehet, amely testünket és lelkünket egyaránt „méregteleníti”.

A helyes szaunázás pozitív hatásait mindannyian ismerjük: támogatja az immunrendszert, erősíti a szívet és a keringést, jótékony hatással van a vérnyomásra. A rendszeres szaunázás stresszoldásként sem utolsó, és a betegségekkel szemben is ellenállóbbá tesz.

Felöntés, szeánsz, show
Az egészségtudatos gondolkodás térhódításával egyre népszerűbbek a képzett szaunamesterek által levezényelt szaunaprogramok – felöntés, szeánsz, show, hol hogyan nevezik. Mi is történik ilyenkor? A szaunamester illóolajokkal illatosított jéggolyót helyez a forró lávakövekre, amivel növeli a kabin páratartalmát, ezután törülköző, legyező vagy zászló segítségével, különböző mozdulatokkal kavarja, tereli a kamrában a meleg levegőt. Ez az alap, amelynek megszámlálhatatlan változatával találkozhatunk a mester kreativitásától függően.

A szaunázás vidám közösségi élmény, jókedvű kikapcsolódás is lehet Fotó: 123rf.com

A szaunamester elsődleges feladata a jótékony hatások maximalizálása, de a hivatás mostanra összetetté vált: egyszerre sport és előadó-művészet, az egészségtudatos életmód elemeivel és az aromaterápia eszközeivel fűszerezve – meséli Szép Boglárka, aki főállásban a debreceni Aquaticum komplexumának marketingcsapatát erősíti, és szabadidejében, kikapcsolódásként űzi a szaunamesterséget.

A világbajnoki érmes Szép Boglárka munka közben Fotó: saját fotó

„Mozdulataink tudatosak és hatékonyak, különféle hatásokat és hangulatokat hordoznak. Szavaink szórakoztatnak, ellazítanak, meghatnak vagy felráznak, az általunk használt természetes anyagoknak, illóolajoknak, virgácsoknak számos hatása van. Az egészségről is sokat tudunk, támogatjuk a szervezet természetes egyensúlykeresését” – beszélt feladatuk sokszínűségéről a szakember. Bátran hihetünk neki, hiszen Farkas Evelynnel és Tapolcai Gáborral közös csapatuk az Aufguss WM Szaunamester Világbajnokságról bronzéremmel tért haza.

Melengető élmény
A borús, hűvös időjárás beköszöntével a frissítő hatás helyett ösztönösen a testet és a lelket átmelegítő programra vágyunk. Például arra, hogy fűszeres-fás illatok között, bőrünket barnacukros peelinggel masszírozva üldögéljünk a forróságban, aztán egy pohár gyógyteával a kezünkben elnyúljunk a pihenőágyon.

A felöntés annyival intenzívebb a sima szaunázásnál, hogy az élménytől szó szerint libabőrös lesz az ember. Bízzuk rá magunkat bátran a szaunamesterekre!

Tuti tippek szaunázáshoz
(A Magyar Fürdőszövetség és a világbajnoki érmes szaunamester ajánlásával)

Bükfürdő Thermal & Spa, Bükfürdő: Díjazott mesterek, egyedi szeánszok, hatalmas szaunaudvar. Textilmentes övezet!

Vizes Nyolcas, Szentendre: Az 50 férőhelyes mesterszauna a profi szaunamesterek fellegvára.

Castello Szaunapark, Gyulai Várfüdő: Három kültéri szaunaház, merülődézsák, dézsazuhanyzók, beltéri infraszaunák és gőzkabin.

Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő, Budapest: Gazdag programkínálat, a gőzkabinban marokkói hammam szertartás.

Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdő, Budapest: Kültéri és beltéri pihenőterek, változatos szaunaprogramok, bőrápoló programsorozat.

Árpád Fürdő, Székesfehérvár: Hagyományos szaunaprogramok, hangtálas szertartások, különleges Shambala estek.

Kerekdombi Termálfürdő, Tiszakécske: Az ország legnagyobb fatüzelésű szaunája, szaunahétvégék, különleges események.

Aquaticum Debrecen Spa: Különböző intenzitású szaunaprogramok, pihenőszobák, pihenőkert.

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: