Magyarország vár: Sziklába vájt törökkor

Szerző: | 2023.08.22 | Hírek

Mátra alján, falu szélén indul egy kacskaringós út felfelé. Ezen elindulva lassan megérkezünk a várhegy tetejére, a vadregényes Siroki várhoz, amelynek nemcsak a falai között, hanem a hegy gyomrába vájt alagútrendszerében is kalandozhatunk.

A SIROKI VÁR története még az avarok idejére nyúlhat vissza. A falakba később több helyen is díszes faragott kövek kerültek, amelyeket a környék régi templomainak romjaiból használtak fel. Az itteni kiállításon – Magyarországon egyedülálló módon – nem a végvári vitézek, hanem az 1596 és 1686 között a várban élő oszmán katonaság mindennapjaiba is beleshetünk egy konyha, egy lakóhelyiség és egy hadifelszerelésekkel berendezett térrész megjelenítésével. Az épület földszintjén 16–17. századi leletek, török kávézási és dohányzási szokásokhoz kapcsolható tárgyak kaptak helyet.

A kiállításon az 1596 és 1686 között a várban élő oszmán katonaság mindennapjaiba is beleshetünk

A riolittufában sütőkemencéket és kisebb pincéket alakítottak ki. A látogatók akár korhű ruhákat is magukra ölthetnek egy fotó vagy egy szelfi erejéig, a legkisebbek pedig újra és újra felépíthetik a várat egy kis szétszedhető makett segítségével. Az erődben megnézhetünk még egy korhűen berendezett kovácsműhelyt, amely a korabeli kovácsolás eszközeivel ismertet meg bennünket.

IZGALMAS HELYSZÍN a vár esküvői fotózáshoz, film- és klipforgatáshoz, míg a faluban található palóc tájház udvarán lévő csűr kisebb családi és baráti összejövetelek és céges rendezvények hangulatos színtere lehet.

A Siroki vár a Mátra és a Bükk erdeinek határán, egy sziklaháton magasodik a táj fölé

MINDEN ÉVSZAKBAN különleges arcát mutatja ez a csodálatos, természettel egybeforrt erődítmény, amely a Mátra és a Bükk erdeinek határán, egy sziklaháton magasodik a táj fölé. Innen letekintve elképesztő, 360 fokos panoráma tárul azok elé, akik felkapaszkodnak a várhegy tetejére. A bátrabbak és az edzettebb vádlival rendelkezők kerékpárral is megközelíthetik, ha vállalják a combos emelkedőt, hiszen a Mátra déli lábánál elhaladó kerékpárút is erre vezet.
________________________________
Képek: NÖF Nonprofit Kft.
________________________________________________________________________________________________________

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: