Magyarország vár: Titkok, szenvedélyek, tudományok találkozása Dégen

Szerző: | 2022.11.14 | Hírek

A szabadkőművesség rejtelmeibe és a hazai klasszicista építészet történetébe is bepillanthatunk az impozáns dégi Festetics-kastély megújult tereiben.  A főúri épületet övező tájképi kert felfedezése gyalogosan és biciklivel is hatalmas élmény, jó időben pedig úgy készüljünk, hogy a grandiózus angolparkban piknikezni is lehet.

A kastély középső része nagyon hasonló a budapesti Nemzeti Múzeuméhoz. A hasonlóság nem véletlen, hiszen mindkettőt – a kastélyhoz tartozó narancsházzal együtt – Pollack Mihály, a magyar klasszicista építészet kiemelkedő mestere tervezte. Munkásságával és a kastély építéstörténetével is megismerkedhetünk a megújult épület tematikus kiállításain.

Nem véletlen a hasonlóság a Magyar Nemzeti Múzeumra, ezt az épületet is Pollack Mihály tervezte

 

Szabadkőművesek a kastélyban

A szabadkőművesség története és magyarországi vonatkozásai is feltárulnak előttünk, hiszen Festetics Antal – édesapjával és fivéreivel együtt – aktívan részt vett a mozgalomban. Betiltásuk után a páholyok titokban működtek tovább, feltehetően a dégi kastély is titkos gyűlések helyszíne volt. Aki kíváncsi rá, milyen lehetett a szabadkőművesek egykori összejövetele, interaktív eszközök segítségével egy korabeli beavatási ceremónián is részt vehet.

A kastély feltehetően a szabadkőművesek titkos gyűlések helyszíne is volt

 

Főúri szórakozás: botanika és sportautók

 Ugyancsak interaktív élményelemek mutatják be a Festeticsek életét, történelmi szerepvállalását, hobbijait, sportautók és sportrepülők iránti szenvedélyét. A botanikai szalonban a család természettudományos érdeklődésének emlékei elevenednek meg: egy eredeti Kossuth-szekrényben megtekinthetjük a 19. század első feléből származó magyarországi botanikai gyűjtemények néhány érdekes herbáriumlapját. Nézzünk be a korábban több ezer tudományos és szépirodalmi kötettel bíró könyvtárhelyiségbe is, ahová számos eredeti példány visszakerült.

Az Európa-szerte egyedülálló angolpark a Festeticsek botanikai szenvedélyéről árulkodik

 

Az ország legnagyobb angolparkja

 A Festeticsek botanikai szenvedélyének köszönhető az Európa-szerte egyedülálló angolpark kialakítása – a grandiózus ősfás park Magyarország legnagyobb és legszebb tájképi kertjeinek egyike. A sétányok felfedezése mellett piknikezhetünk, kerékpározhatunk a hatalmas fák ölelésében, az újra életre kelt grófi teniszpályánál pedig alkalmanként sportos, tematikus programok várnak ránk.

A Szerpentin-tó egyik szigetén áll a németalföldi stílusban épült Hollandi-ház

A kastélyparkot övező három vízfolyás felduzzasztásával létrehozott Szerpentin-tó egyik szigetén áll a németalföldi stílusban épült, vöröstéglás Hollandi-ház. Földszintjén berendezett tehénistállót, az emeletén Festetics Andorné grófnői lakosztályát találjuk. A népi gyógyászat hagyománya szerint ugyanis a grófnő idült tüdőbetegségére az ammóniagőzös levegő és a frissen fejt tej jó hatást tett. Erről a gyógymódról mesél a Hollandi-házban berendezett kamarakiállítás.

A fejlesztés a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. közreműködésével hazai és európai uniós forrásból valósult meg. (x)

(Fotók: NÖF Nonprofit Kft.)

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: