Magyarország vár: Történelmi utazások térben és időben

Szerző: | 2022.08.08 | Hírek

Pompázatos termek, antik bútorok, a múltat élményszerűen bemutató tárlatok várják mindazokat, akik belépnek eredeti szépségüket visszanyert műemlékeink kapuján. A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram támogatásával folyamatosan újul meg épített örökségünk.

 

BAJNA

Sándor Móric gróf, a legendás Ördöglovas egykori otthona, a bajnai Sándor–Metternich-kastély az egyik legszebb klasszicista stílusú kastélyunk. A bravúros lovaskalandjairól elhíresült gróf Európa-szerte ismert volt, a legenda szerint későbbi feleségének, a hírhedt Metternich kancellár lányának szívét is egy lélegzetelállító mutatványával rabolta el.

Impozáns látvány az egyik legszebb klasszicista stílusú kastélyunk hófehér épülete, Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

A gróf és szintén közismert lányának, Metternich–Sándor Paulinának mozgalmas életét mutatja be a hófehér kastély freskókkal díszített, lenyűgöző szépségű termeiben megtekinthető interaktív tárlat. bajnaikastely.hu

 

SÜMEG

Igazi kincset rejt a sümegi várhegy lábánál álló barokk ékszerdoboz, a Püspöki Palota Látogatóközpont és Kávézó. A díszes palota és lakóinak megragadó történetét animált festményekkel, különböző vizuális eszközök segítségével élményszerűen bemutató kiállítás megannyi érdekességet rejt.

A sümegi várhegy lábánál igazi barokk ékszerdobozként pompázik az épület, Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

Megtudhatjuk, mit keres egy bolond a falon, mekkora az ország legnagyobb rokokó kályhája, és mit találtak a régészek egy befalazott, elfeledett helyiségben. A belső udvaron található romantikus kávézóteraszról festői kilátás nyílik a palota felett magasodó sümegi várra. sumegipalota.hu

 

OZORA

A lovagkor izgalmas világába csöppen, aki ellátogat Ozorai Pipó, Zsigmond király híres törökverő lovagjának hajdani otthonába. Aligha akad olyan látogató, akit a méltóságteljes kapun belépve ne ejtene rabul a vadszőlővel befuttatott, reneszánsz hangulatú belső udvar látványa.

A Pipó várkastély reneszánsz hangulatú belső udvara, Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

A középkori itáliai városi palotákat megidéző Pipó várkastély kiállítását végigjárva megtekinthető a 17. századi főúri konyha, fegyvergyűjtemény, egy hatalmas páncélos lovaskatona és Pipó hitvesének korhűen berendezett szobája is. pipovarkastely.hu

 

PÉCS

A város két legjelentősebb oszmán kori épített öröksége Jakováli Haszán pasa szinte teljesen épen fennmaradt dzsámija, valamint a híres gyógyító, Idrisz baba türbéje, akinek síremléke ma is a bektasi dervisek kedvelt zarándokhelye.

Idrisz baba türbéje ma kedvelt zarándokhely, Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

Jakováli Haszán pasa dzsámija igazi kuriózumnak számít Európában, az imaterem falait gazdag festett ornamentika díszíti, körben eredeti, keretbe foglalt Korán-idézetek olvashatók. A dzsámi 2022-ben nyílt állandó kiállítása bemutatja az UNESCO-világörökségként jegyzett mevlevi dervis kultúrát és Pécs török kori építészeti emlékeit. nof.hu

 

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: