Magyarország vár: Váljon komponistává, bankárrá vagy pilótává!

Szerző: | 2023.11.29 | Hírek

Poros vitrinek helyett csillogó-villogó tartalommal és 21. századi digitális eszközökkel hívogat jó néhány hazai múzeum. Mutatunk öt, általunk már letesztelt helyet, mely érdeklődési körtől függetlenül képes lebilincselni a látogatóit.

Magyar Zene Háza

A japán sztárépítész által tervezett, extravagáns épület külsejéhez illeszkedő módon formabontó tartalommal hív az egyetemes és magyar zenekincs megismerésére a koncerthelyszínként és múzeumként is működő Magyar Zene Háza a budapesti Városligetben.

Magyar Zene Háza: extravagáns külső, formabontó tartalom | Fotó: Liget Budapest / Palkó György

Induljunk különleges kalandra a zene jelentőségét a kezdetektől napjainkig bemutató, az interaktív eszközök széles tárházát felvonultató állandó tárlaton, váljunk komponistává a Kreatív Hangtérben, majd engedjük, hogy minden porcikánkat átjárja a muzsika a Hangdóm kényelmes babzsákjain ülve!

 

Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Interaktív eszközökkel, installációkkal, kisfilmekkel világít rá a pénz működésére és funkcióira a közelmúltban rangos nemzetközi díjjal elismert budapesti Pénzmúzeum elsősorban a 12–18 éves korosztályt megszólító kiállítása.

A Pénzmúzeumot nemzetközi díjjal is elismerték a közelmúltban | Fotó: MTI / Soós Lajos

Tervezzünk papírpénzt, váljunk bankárrá, küldjünk banki csőpostán üzeneteket, majd csodáljuk meg a kilátást egy kávé mellett az egykori budai Postapalota épületének panorámateraszáról. A helyszín előzetes regisztrációval ingyenesen látogatható.

 

RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

Nem csak a repüléstörténet rajongóit ejtik rabul a muzeális repülőgépek, helikopterek, rakéták, harci eszközök és relikviák a szolnoki RepTárban. Az egyedülálló gyűjtemény különleges darabjai „Csőrike”, a sasmadárrá festett harci helikopter, „Góbé”, a vitorlázó repülőgép és „Tomika”, a méregzöld veterán gépjármű.

A szolnoki repülőmúzeumban bárki lehet „pilóta” | Fotó: RepTár

A katonai akadálypályán és a játszótéren bárki bevetésre indulhat, a szimulátorokba, a MiG–21 vadászgépbe vagy a Jak–52 gyakorló repülőgépbe beülve pedig rövid időre magunk is pilótává válhatunk.

 

Zsidó Kiválóságok Háza

Kiállítási tárgyak helyett gondosan összeállított digitális tartalom és az ezeket megjelenítő paravánok nyújtanak mély betekintést több száz világhírű, zsidó származású kiválóság – 140 tudós, 140 művész és 120 sportoló – életébe és munkásságába Balatonfüreden.

Több száz világhírű zsidó kiválóság életéről mesélnek a digitális paravánok Balatonfüreden | Fotó: Zsidó Kiválóságok Háza / Facebook

Einsteinre, Neumann Jánosra, Hajós Alfrédra, Kaszparovra, Chagallra, Spielbergre vagy Zuckerbergre kíváncsi? A Zsidó Kiválóságok Házának pultjain mindenki maga dönthet arról, kit szeretne részletesen megismerni. Mindegyik személyhez tartozik némi játék is.

 

Herman Ottó Múzeum

185 millió évnyi időutazásra indulhatunk, és magunk is a mentőcsapat tagjává válhatunk a miskolci Herman Ottó Múzeum Dinók Földjén – MezoZOOikum című kiállításán.

Igazi időutazás a Herman Ottó Múzeum őstörténeti kiállítása | Fotó: Herman Ottó Múzeum

Különleges játékok és feladatok várnak itt a család minden tagjára: a hazautazás előtt szerencsétlenül járt Saurucaria kutatóexpedíció nyomába eredve, utazóládáikat, berendezéseiket, rajzaikat és feljegyzéseiket áttekintve észrevétlenül tudhat meg a látogató sok érdekességet a dinók koráról.

________________________________
Szerző: Pintér Tünde
________________________________________________________________________________________________________

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: