Magyarország vár: Vártúra a Medves-vidéken

Szerző: | 2022.07.21 | Hírek

Hatalmas erdők, különleges geológiai képződmények, a Karancs és a Medves 6-700 méter magas csúcsai mellett középkori várak csábítanak felfedezésre Salgótarján környékén.

A nógrádi megyeszékhelytől keletre elterülő, vulkanikus eredetű, a Balaton-felvidék tanúhegyeihez hasonló vulkáni kúpok tetejére a középkorban több vár is épült, amelyek közül kettő viszonylag épen, egy pedig csekély romok formájában maradt ránk. Ezeket a várakat akár egynapos kiránduláson, akár egy hétvégi pihenés programjaként érdemes felkeresni.

 

SALGÓ VÁRA

Kezdjük vártúránkat a Salgótarjánnak is nevet adó Salgó várával! A városközpontból néhány perces autózással érhetjük el a parkolót, ahonnan jól kiépített, de néhol meglehetősen meredek ösvényen jutunk fel a várba, a környékre nyíló 360 fokos panoráma azonban kárpótol a fáradságért.

Salgó vára a magasból, Fotó: Hellosalgotarjan.hu

Kora reggel egészen varázslatos fotókat lehet innen készíteni, jó időben akár a Magas-Tátráig is ellátni. Egy kis pihenés után látogassuk meg a vártól délre fekvő másik vulkáni kúpot, a Boszorkánykőt is, ahonnan szintén gyönyörű a kilátás.

 

SOMOSKŐ

A parkolóba visszatérve két választási lehetőségünk van: nekivághatunk gyalog a somoskői várba vezető útnak, de az a visszaúttal együtt már egy egésznapos programot jelent. Ha kevesebb az időnk, akkor inkább autózzunk el a határ menti Somoskőújfaluba, pont fölötte magasodik Somoskő vára.

A somoskői vár – a trianoni határ mögött – Szlovákiához tartozik, Fotó: Preisler Zsolt

Míg a falu Magyarországhoz, a vár – a trianoni határ mögött –már Szlovákiához tartozik. Az erődítmény oldalában különleges geológiai képződményt, 9 méter magas bazaltorgonákat találunk. A várséta után érdemes a szlovák oldalon tenni egy túrát: gyönyörű erdőn vezet keresztül az ösvény, útközben még a régi vámház romjait is láthatjuk, mielőtt visszaérünk a parkolóhoz.

Bazaltorgona a vár oldalában, Fotó: Hellosalgotarjan.hu

Akinek két várlátogatás nem lenne elég, az a Salgótarján északkeleti csücskében fekvő Zagyvafő várának romjaival teheti teljessé a kalandot.

 

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: