Magyarország vár: Vendégségben Wenckheiméknél a szabadkígyósi kastélyban

Szerző: | 2023.09.15 | Hírek

Szabadkígyóson rejtőzik a Dél-Alföld legimpozánsabb és egyben legromantikusabb mesebeli kastélya, ahol a 21. századi látogató is megtapasztalhatja a Wenckheim család hajdani főúri életformáját.

Társasági központ

A szabadkígyósi kastély 1879-ben készült el, Wenckheim Frigyes gróf és felesége, Krisztina elképzelései szerint, Ybl Miklós tervei alapján. A német neoreneszánsz stílusú épületet korának legmodernebb technikai vívmányaival szerelték fel, a pinceszintre telepített gőzgép biztosította például az épület vezetékes vízellátását. A mesekönyv lapjaira kívánkozó rezidenciának annyi bejárata van, ahány évszak, annyi szobája, ahány hét és annyi ablaka, ahány nap egy évben, és egy csodás angolpark öleli körül.

A kastély egészen a második világháború kitöréséig a vidéki főúri társasági élet egyik központjaként működött.

Életre kel a múlt

Az épületbe lépve a Vendégségben Wenckheiméknél című modern, interaktív kiállítás olyan érzéssel tölti el a látogatót, mintha egy időutazás során a Wenckheim család vendégeként érkezne ide. Egy vizitkártya segítségével a varázslatos, arisztokrata világba csöppenve játékos formában élheti át a főúri hagyományokat. Egy kiválasztott karakter által személyes hangon megszólaló hős a kastély egykori lakóit idézi meg, hétköznapjaikat és ünnepeiket elmesélve, főúri tradíciókon, szertartásokon és romantikus szerelmi történeteken át kalauzolja végig a kastélyon.

A könyvtártól a toronyig

A kiállítás a könyvtárban indul, ahova az elegáns enteriőr helyreállítása mellett visszakerültek a régi kötetek megmaradt töredékei. 390 olyan könyv, amely egykor is itt sorakozott a polcokon, illetve más Wenckheim-könyvtárból további 600 eredeti példány.

A ház végigjárása után a látogató felmehet a kastélytoronyba is, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a hatalmas kastélyparkra.

A tavaly márciusban megnyílt szabadkígyósi kastély műemléki helyreállításáért megkapta az ICOMOS díját, idén pedig az Év Kerékpárútja is a Wenckheim-kastélyhoz vezető kerékpárút lett, amely Békéscsabáról indul.
_____________________________________
Képek: NÖF Nonprofit Kft.
________________________________________________________________________________________________________

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: