Magyarország vár: Veszprémig a 100 éves vasúti nyomvonalon

Szerző: | 2022.11.21 | Hírek

Sorozatunkban olyan kerékpáros túrákat ajánlunk, amelyek a tóparttól eltávolodva a térség kevéssé ismert tájaira, látnivalóihoz is elvezetnek.

Egy balatoni bringás kirándulás az év bármely napján élvezhető. Sorozatunkban olyan kerékpáros túrákat ajánlunk, amelyek a tóparttól eltávolodva a térség kevéssé ismert tájaira, látnivalóihoz is elvezetnek.

Útvonal: Balatonalmádi–Szentkirályszabadja–Veszprém–Felsőörs–Alsóörs–Balatonalmádi

Táv: 37,5 km

Nehézségi fok: közepes

Két új bringás útszakaszt, a Káptalanfüredtől Veszprémig vezető kerékpárutat és a „királynék városától” Alsóörsig futó, szintén a bicikliseket szolgáló aszfaltcsíkot ráérős családi körtúrává köthetjük össze az ősz pompás díszletei között, megfűszerezve egy veszprémi kirándulással.

A túra kiindulópontjára akár vonattal is érkezhetünk, hiszen a káptalanfüredi vasútállomástól (1) a bringaúton gyorsan elérjük a Veszprém felé vezető leágazást. A 71-es főúton átkelve váltsunk kényelmes tempóra, ugyanis ez a szakasz Veszprémig szinte végig emelkedik, erőfeszítéseinket azonban már Balatonalmádiban csodálatos panoráma kárpótolja. Tartsunk megállót a helyreállított Öreghegyi vasúti hídnál (2), ahol egy eredeti, 375-ös típusjelű gőzmozdony emlékeztet a két települést egykor összekötő helyiérdekű vasútvonalra.

A 37,5 km hosszú, közepesen nehéz túra útvonala, Fotó: balatonbike365.hu

Innen felküzdhetjük magunkat a Fűzfői-öbölre panorámát kínáló Óvári messzelátóig (3), vagy megállhatunk a Remete-forrás romantikus patakvölgyében (4), mielőtt továbbhaladunk az 1909-ben épített és 1969-ben megszüntetett vasút nyomvonalán kialakított, madárcsicsergéstől hangos erdei bringaúton.

Merülő energiaraktárainkat Almádi és Szentkirályszabadja között nagyjából félúton, egy hangulatos bringás pihenőhelyen (5) tudjuk feltölteni. Érdemes leszállni a nyeregből az egyszerű szépségű, szentkirályszabadjai Szent István király-templomnál is (6), mielőtt az utolsó szakaszt legyőzve megérkezünk a számos látnivalóval csábító Veszprémbe.

Két keréken egészen a belvárosig és a veszprémi várig tekerhetünk, vagy piknikezhetünk egyet a Séd patak völgyében (7), ahol parkok, játszóterek, Árpád-kori emlékek kínálnak romantikus hátteret a pihenéshez.

Visszafelé a Mester utcánál csatlakozhatunk rá a Felsőörsön át Alsóörsre vezető, szintén 2021-ben átadott kerékpárútra, amelyen, korábbi erőfeszítéseink jutalmaként, akár megállás nélkül legurulhatunk a Balaton partjáig. Útközben, Felsőörsön a Forrás-hegyi Geológiai tanösvény (8) és a Bűnbánó Magdolna-templom (9) kínál látnivalót. Alsóörsön túrázhatunk a Somlyó-hegyi kilátóig (10), mielőtt becsorgunk a Sirály parkba, hogy aztán a Balatoni Bringakörön tekerjünk vissza Káptalanfüredig.

Az útvonal Káptalanfüredtől Veszprémig vezető szakasza a Balatonbike365 applikációban digitálisan is elérhető: balatonbike365.hu

Így főz a Balaton, Fotó: Fraunholcz Attila

Ha a kerékpáros kalandozást szívesen összekötné kulináris élvezetekkel, keresse az Így főz a Balaton című könyvet, amely a térség ikonikus vendéglátóhelyeihez is elkalauzolja.

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: