Magyarország vár – Vizes kalandok szárazon

Szerző: | 2021.11.22 | Hírek

A vízen járáshoz nincs szükség feltétlenül csodára: a tavak, láposok fölé épített pallósorokon járva a háborítatlan vízi világ minden szépségére rácsodálkozhatunk.

A víz és a szárazföld határán lévő ártéri tanösvények ideális családi célpontok, az útvonalak rövidségükkel az apróságoknak, gazdag tartalmukkal az idősebb generációnak kedveznek.

Fényes tanösvény, Tata
Az őszi időben gyakran sejtelmes párába burkolózik a 20-22 °C hőmérsékletű források táplálta tavak felett kialakított tanösvény. A másfél kilométer hosszú pallósoron, vízből kiálló fatörzscsonkok és fehér tündérrózsák mellett elhaladva, megismerhetjük a láperdő vadregényes világát, közelről figyelve a fürge halakat, a napozó teknősöket, a kíváncsi vízimadarakat.

Tatán másfél kilométer hosszan sétálhatunk a lápos tavak felett Fotó: tataifenyestanosveny.hu

Néhány helyen a mélyről feltörő, enyhén szénsavas karsztvíz halk pezsgését is hallhatjuk. A függőhíd és a kötélen húzható csónak a gyerekek kedvence lesz. tataifenyestanosveny.hu

Nádirigó tanösvény, Tiszakécske
Fehér gólyák, jégmadarak, vörös gémek, bakcsók adnak egymásnak randevút a gazdag vízi és vízparti élővilágnak menedéket adó Holt-Tisza mentén kialakított tanösvényen. A közelmúltban élőhely-rehabilitáción átesett tiszakécskei holtág 2500 méter hosszú útvonalán szórakozás a tanulás.

Vízi ösvény a Holt-Tisza mentén Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

Az állomásokon rovarhotel, tájképi kirakó, memóriajáték, a fajok valós méretét mutató halmérő segít minket a játékos ismeretszerzésben, aztán a madárodúparkban, a mezítlábas ösvényen és a játszótéren időzhet a család. knp.hu

Szőcei tőzegmohás láprét, Őrség
Keskeny pallósoron szelhetjük át az Őrség kihagyhatatlan természeti látnivalójaként ismert szőcei tőzegmohás láprétet, amely a számos ritka tőzegmohafaj mellett többek között a kékperjék, a sásfélék, a tőzegeper otthona.

Számos ritka növény él a szőcei lápréten Fotó: Pintér Tünde

Az egy kilométer hosszú, hatállomásos tanösvényről alaposan megcsodálhatjuk a lábunk előtt zöldellő láprét különleges növényeit, a levegőben és vízben mozgó állatokat. Ismereteinket a szomszédos Lápok Házában bővíthetjük tovább. orseginemzetipark.hu

Szent Jakab sétány, Dabas
Nem véletlenül része a Magyar Zarándokútnak a zarándokok védőszentjéről, Szent Jakabról elnevezett sétány Dabas Sári településrészén: a Duna–Tisza-csatorna és a Duna-völgyi-főcsatorna találkozásánál kiépített pallóút és környékének békéje segíti a természet egyszerű szépségeire való rácsodálkozást.

A kilátóból 360 fokos panoráma tárul elénk Fotó: dabas.hu

A kilátóból 360 fokos panoráma tárul elénk, a tanösvény ismertető táblái a környék fáiról mesélnek. dabas.hu

Daru-láp tanösvény, Kokad
Mi jellemzi a nyírségi homokbuckás tájat, a nádasok, a puhafaligetek, a zsombékosok és a fűzlápok élővilágát? Többek között ez is kiderül a Dél-Nyírség legnagyobb fűzlápjának titkait felfedő, 1,3 kilométer hosszú Daru-láp tanösvényen.

A Dél-Nyírség legnagyobb fűzlápja felett vezet a tanösvény Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park

Hallgassunk unkakoncertet, csodáljuk a békaliliom-mezőt és a több ezernyi tőzegpáfrányt a különleges, az év több hónapjában vízzel borított helyszínen. hnp.hu

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: