Már 200 szállás- és vendéglátóhely regisztrált az energiatámogatásra

Szerző: | 2023.01.26 | Hírek

Mostanáig közel kétszáz regisztráció érkezett a hazai szálláshely-szolgáltatóktól és vendéglátóhely-üzemeltetőktől a kkv-k energetikai támogatási programjára. Érdemes mielőbb regisztrálni a vissza nem térítendő támogatásra. A rezsitámogatási igényeket január 30-ától lehet benyújtani.

Amint arról korábban hírt adtunk, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) javaslatára kiterjesztett pályázati lehetőség jóvoltából országszerte mintegy 21 ezer turisztikai vállalkozás, ezen belül közel 16 ezer vendéglátóegység és 4500 szálláshely kapott lehetőséget arra, hogy a 2023 első negyedéves rezsiszámláinak (földgáz, villamosenergia, távhő) növekményére 50 százalékos közvetlen támogatást kapjon. Közülük eddig már közel kétszázan regisztráltak – tájékoztatott csütörtökön az MTÜ, amely most minden érintett turisztikai kkv-t arra biztat, hogy éljen a regisztrációs lehetőséggel. Fontos tudni ugyanis, hogy az energetikai támogatási program másik lábaként igénybe vehető, energiahatékonyságot növelő beruházástámogatási konstrukcióra csak a már rezsitámogatásban részesült turisztikai szolgáltatók pályázhatnak. (Olyan beruházás megvalósításához kaphatnak 15 százalékos önerő-kiegészítő, vissza nem térítendő támogatást, amelyhez a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitelt használják fel.)

„Nem érdemes kivárni, a mielőbbi regisztráció azért is fontos, hogy a vállalkozások a program minden elemét kihasználhassák a rendelkezésre álló határidőkön belül” – hangsúlyozta Bődi Ivett, az MTÜ turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese a regisztráció elindulása kapcsán. A rezsitámogatásra történő regisztráció ügyfélkapus azonosítással kezdődik. Ezt követően a cégadatok, a munkavállalókra vonatkozó adatok, valamint az energiaszámlákon megtalálható információk birtokában egyszerűen befejezhető.

„Mára a gazdaság számos területén − így a turizmusban is – alapvetően határozza meg a vállalkozások fenntartható és stabil működését, hogy képesek-e költséghatékonyan felhasználni az energiát. A program ebben jelenthet hatalmas segítséget az ágazati szereplők számára, hiszen rezsi-, valamint az önerő-kiegészítő támogatás és a kedvező beruházási hitel együttes felhasználása olyan energetikai korszerűsítést tesz lehetővé, amely jelentős mértékben járulhat hozzá vállalkozásuk, és ezen keresztül az egész ágazat stabilizálásához, versenyképességének növeléséhez” – emelte ki Bődi Ivett társlapunkhoz, a turizmus.com-hoz eljuttatott közleményben.A regisztráció határideje 2023. április 30., 19 óra, a rezsitámogatási igényeket pedig január 30-ától lehet benyújtani egészen június 30-ig. A másik komponensre, a beruházástámogatásra december 15-ig lehet pályázni.

Ki pályázhat az energiatámogatásra?

Azok a szálláshely-szolgáltatással és vendéglátóhely-üzemeltetéssel foglalkozó kis- és középvállalkozások igényelhetik a rezsitámogatást, amelyek TEÁOR vagy ÖVJT kódjának első két számjegye 55-56 közé esik.

A támogatás igénybevételéhez az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

  • A foglalkoztatottak létszáma 250 főnél nem lehet több, az éves nettó árbevétel pedig legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, avagy a mérlegfőösszeg legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forint lehet.
  • Fontos, hogy a 2021-es energiaköltség elérje az adott évi értékesítés nettó árbevételének 2 százalékát.
  • Előírás, hogy a jelentkezők 2024 végéig egy tetszőleges értékű, energiamegtakarítást eredményező fejlesztést valósítanak meg, melyre vonatkozóan nincs meghatározott minimális kritérium.
  • A támogatások elnyeréséhez a pályázóknak vállalniuk kell, hogy foglalkoztatotti létszámukat 2022 utolsó három hónapjához képest az idei év utolsó negyedévének végéig nem csökkentik 10 százaléknál nagyobb mértékben.

Minden további információ elérhető az energiatamogatas2022.hu oldalról.
_________________________________
Nyitókép: 123rf.com