Marha és sajt a Balaton legjobb alapanyagai

Szerző: | 2016.11.02 | Alapanyagok, Hírek

A Balatoni Gasztrotérkép vendéglősei és séfjei választották ki a legkiemelkedőbbnek tartott régiós alapanyagokat. A döntésnél figyelembe vették a folyamatos, megbízható minőséget, szállítási kapacitást, és persze a vendégek visszajelzéseit.

A hagyományteremtő „Balaton Alapanyaga 2016” kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az egész éves balatoni gasztronómiára. Rávilágít a magas minőséget nyújtó vendéglátó egységekre, a hazai termelőkre, és a helyi vendéglősök összefogására. Az ötlet a Balatoni Gasztrotérkép alapítóitól származik, akik tavaly óta már számos sikeres akcióval hívták fel a figyelmet a Balaton régió rohamosan fejlődő gasztronómiájára.

A kiválasztást végző vendéglős csapat tagjai mind-mind a balatoni régió kiemelkedő gasztronómiai szereplői: Bezerics Dániel (Télikert, Paletta, Bezerics Borház), Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök Étterem), Deli János és Endrédi Zoltán (Márga Bisztró), Martonosi Zsolt (Chianti Étterem, Baricska Csárda), Laposa Bence (Balatoni Kör, Laposa Pince, Kishableány), valamint Jakabffy László (Gundel Károly-díjas vendéglátóipari szakember, a Balatoni Gasztrotérkép gasztronómiai szaktanácsadója).

vaszolyi-sajtdesignfood_antonio_photographyAz alapanyagok meghatározásánál a magas minőség mellett a legfontosabb szempont az volt, hogy az adott termékek egész évben folyamatosan, biztonsággal beszerezhetőek legyenek a termelőktől. A szakmai zsűri tagjai két-két javaslatot hoztak a közös megbeszélésre. Ezután szinte teljes egyetértésben választották ki a régió legkiemelkedőbb alapanyagait, a balatonfenyvesi Angus marhát és a vászolyi sajtot.

Az idei befutók mellett szóba kerültek további fontos alapanyagok is, mint például a vadhús, a balaton vízgyűjtő területéről származó tavakban nevelt nyúrga ponty, a keszthelyi tokhal, a mandula, a levendula, a somogyi kifliburgonya vagy a nemesvámosi tökmagolaj.

 

Halak, saját zöldségek és olaszrizling

A balatoni vendéglátósok elkötelezettek a balatoni halászati kérdéskör rendezése mellett.  A Balaton ugyanis nem létezhet hal nélkül, a tavi halak beszerzése pedig számos nehézségbe ütközik.  „Utoljára adjuk fel a reményt, nagyon bízunk benne, hogy sikerül előrelépnünk a balatoni hal kérdésben. Jjelenleg is ezen dolgozunk, és egy komplex megoldási javaslatot fogunk letenni az asztalra” – hangsúlyozta Csapody Balázs.  „A Balaton hal nélkül egyszerűen nem működik!”- tette hozzá  Jakabffy László, aki egyébként szenvedélyes sporthorgász

„A halak esetében javasolni fogunk egy hármas származási jelölést a Balaton régióban működő vendéglátóipari egységeknek a strandbüféktől a legfelkapottabb éttermekig. Így a fogyasztók pontosan tisztában lehetnek azzal, milyen és honnan származó halat fogyasztanak – fejtette ki a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

A zöldségek szerepét is kiemelkedően fontosnak nevezték a szakemberek. Néhány balatoni étterem  felhasználásának akár 90 százaléka már saját termelésből vagy termeltetésből származik, és jóval magasabb minőséget jelent. „Az idei nyáron már rengeteg olyan zöldséget, salátákat, fűszernövényeket használtunk fel az étteremben, amit  édesanyámmal egy veszprém melletti területen mi magunk termesztettünk” – mesélte Endrédi Zoltán, a csopaki Márga bisztró séfje.

A 2016-os választott balatoni alapanyagok mellett ebben az évben a zsűri az olaszrizlinget ajánlja a régió kiemelt boraként.

 

Kóstoló a tó körül

angusokA vászolyi sajtból és balatonfenyvesi angus marhából készült fogásoknak külön figyelmet szentelnek húsz balatoni étteremben. November 25-től három hétvégén át, december 11-ig megtalálhatóak lesznek az ezen alapanyagokból készült ételek táblás ajánlatban a Balatoni Gasztrotérkép számos tag-éttermében.

A résztvevők listája folyamatosan bővül, a pontos lista és az ételek a Balatoni Gasztrotérkép Facebook oldalán megtalálhatóak lesznek www.facebook.com/balatonigasztroterkep