Márton-nap: újborünnep és árverés a Bocknál 

Szerző: | 2016.11.08 | Események, Hírek

A Bock Borászat idén is kétnapos rendezvénnyel készül a Szent Márton-napi újborünnepre. Két tonna liba, közel kétezer palack újbor, jótékonysági est és változatos fellépők várják az ide látogatókat.

November 11. egykor a gazdasági év zárását és az adventtel kezdődő böjti időszak beköszöntét jelentette, melyet Európa-szerte libatorral és újborkóstolóval ülték meg. Az ünnepségnek idén külön aktualitást ad a tours-i püspök születésének 1700. évfordulója. Az emlékév kapcsán a Bock Borászat képzőművészeti pályázatot írt ki.

A zsűri által kiválasztott legjobb alkotásokat december 15-ig a nagyközönség is megtekintheti a Bock Körpincében rendezett kiállításon. Emellett online is megtekinthetők a http://bock.hu/szent-marton-palyazat-2016 oldalon, ahol november 10-ig a közönség is leteheti a voksát a nekik leginkább tetsző alkotás mellett.

A pályázat eredményhirdetésére a pincészet Szent Márton-napi Újborünnepének első napján. Ugyanezen a napon a kiállított művek jótékonysági árverésen vesznek részt. Az aukción befolyt összeget a Bock Pince teljes egészében a Máltai Szeretetszolgálat Pécsi Csoportjának ajánlja fel.

1500 fős vendégsereg

A pince kapui november 11-én este nyílnak meg, s ekkor egy valódi, ceremóniákkal és hagyományokkal teli forgatag veszi kezdetét, amelyre mintegy 1500 vendéget várnak a házigazdák. A zenéért pénteken többek között a Csík zenekar, St. Martin és a Borchanto, szombaton pedig a Hot Jazz Band és a Vivat Bacchus felel a Bock Udvaron felállított sátorban.

A Bock Óbor étteremben mindkét este különféle libaételek kerülnek terítékre, és bemutatkozik a friss portugieser, a 2016-os Szent Márton Bora is. Bock József húsz évvel ezelőtt vezette be Villányban a palackozott újbor divatját. Akkor még senki más nem készített hasonlót Magyarországon, manapság pedig már 10 ezer palackkal készül a friss portugieserből.