A Magyar Vendéglátók Ipartestülete idén 5. alkalommal rendezi meg hagyományos évzáró Gáláját, mely az idén 100 éve elhunyt Gundel Jánosra, a híres vendéglősdinasztia alapítójára emlékezik. A 2015-ös év Gálaebédjének kiemelkedő eseménye az MVI által alapított rangos szakmai elismerés, a Gundel Károly-díj második alkalommal történő átadása lesz.
Az idei díjazottak: Jakabffy László (gasztronómiai szaktanácsadó, az Alabárdos Étterem korábbi sikeres vezetője), Garaczi János (a lajosmizsei Tanyacsárda társtulajdonosa), és Bíró Lajos (Bock Bisztró tulajdonosa).
A Gundel János korát időző, 21. századra átgondolt étrendet az ország neves konyhafőnökei közösen készítik el. A Gálaebéd 6 fogásból álló menüsorát az erre az alkalomra felkért 11 chéf és 2 cukrász önkéntes munkában vállalta.
A Gálaebédre november 22-én, vasárnap 12:00 órai kezdettel kerül sor Budapesten, a Kopaszi gáton lévő Öbölház Rendezvényközpontban (11. ker. Kopaszi gát 2.).
Az est házigazdája: Kovács Lázár (Lázár Chef)
A belépőjegyek ára MVI-tagoknak 17 000 Ft (egy tagsággal összesen 4 db kedvezményes jegy vásárolható), nem MVI-tagoknak 20 000 Ft.
Részvételi szándékát a galaebed@gmail.com e-mail címen jelezze.
ÉTREND
Gundel Károly – díjátadó Gálaebéd
Amuse bouche falatok
Mede Ádám (Onyx Étterem)
Chilis gyömbéres sütőtök velouté, füstölt szarvas szívvel, sajtos tök krokettel
Kiripolszki István (KOGART) és Kovács Árpád (Vár: a Speiz)
Nyúl terrine, szalontüdő, ánizsos bébirépa
Folyami rák, kecsege kocsonya, tormás almakrém, fekete fokhagyma
Hideg előétel
Kalas László és Ortó Gyula (Budapest Party Service)
Saját hálójában füstölt mangalica szűzpecsenye, malacpofasajttal, tormás körtepürével
Leves
Ádám Csaba és Kiss Sándor (Olimpia Étterem)
Újházi „gomba” consommé, szarvasgombás ramen tésztával
Meleg fogásközi étel
Macsinka János (Macok Bistro, Eger) és Volentér István (67 Étterem, Székesfehérvár)
Szilvásváradi pisztráng meleg karfiol terrinnel, marinált zöld almával, bergamot olajos hollandi espumával
Sorbet
Kiripolszki István (KOGART) és Kovács Árpád (Vár: a Speiz)
Málna-rózsa
Főfogás – derékétel
Ványi László (Thermál Hotel Visegrád) és Gottwald Szilárd (Gottwald Hotel, Tata)
Szarvas gerinc mézes gerslivel, vargánya mignonnal és birses burgonya fánkkal
Desszert
Juhos József és Gerő Eszter (Sütizz Cukrászat)
GP60 arabica macaronnal (málnás pisztácia mousse liszt nélküli csokis piskótán, kávés macaronnal)
Petit Fours
Juhos József és Gerő Eszter (Sütizz Cukrászat)
kávés macaron whiskey szívvel
Rákóczi kosár
roppanós sós karamell csók
pisztácia kagyló (csokoládé hüvely pisztácia ganache-al töltve, szaloncukor papírba állítva)