Megjelent a Vendéglátás májusi száma

Szerző: | 2017.05.10 | Céghírek, Hírek

Májusban szétnézünk a barbecue és a szmokerek egyre népszerűbb világában, valamint a megunhatatlan fagylaltok legfrissebb trendjei között, bemutatjuk a kávé harmadik hullámát, mérlegeljük a kalóriákat. Csapody Balázs a Pannon Gasztronómiai Akadémia terveibe avat be, Pesti István pedig a tradicionális hazai ízek újragondolásáról osztja meg gondolatait.

Beszélgetünk kisüzemi sörfőzőkkel, bemutatjuk a Mátra új boros „örömprojektjét”, dűlőtúrára indulunk a Bock Pincészettel, megnézzük, hol készültek az első alkoholos italok, balatoni gasztrohelyszíneket ajánlunk és szó esik az ökogazdálkodásról is.

A tartalomból:

Fagylaltok sokféleképp     

A házi készítésű, kézműves fagylaltok évek óta töretlenül szerepelnek a gasztronómiai világtrendek listáján. Nem véletlen a „hideg nyalat” töretlen népszerűsége, mert viszonylag jó ár-értékarányú termék, ami nyáron gombóconként lehet értékesíthető, télen pedig a szakma csúcsának tartott tányérdesszertek kiegészítője lehet.

 

„Olyan nincs, hogy már mindent tudunk” 

Csapody Balázs márciusban váltotta Zsidai Zoltán Royt a Pannon Gasztronómiai Akadémia élén. A balatonszemesi Kistücsök tulajdonosa hazai alapanyagokat és törzsvendégeket, stabil lábakon álló családi vállalkozásokat szeretne látni az életszerűen szabályozott magyarországi vendéglátásban, miközben mindenkit az élethosszig tartó tanulásra buzdít.

 

Hat évtized történelem –a hetvenes évek  

Megnyílt a Duna Inter-Continental, megalakult a szakácsok és cukrászok szövetsége, nőtt a turisták száma és a munkaerőhiány is állandó beszédtémát adott a hetvenes években a Vendéglátás szerkesztőinek. A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum segítségével a komoly változásokat hozó évtized eseményeit tekintjük át a 60 éves Vendéglátás magazin archív lapszámainak segítségével.

 

Akiket a szmóker füstje megcsapott   

A BBQ a gasztronómián belül külön, izgalmas világ, és aki elmélyül az autentikus amerikai barbecue-ban, azt teljesen a hatalmába keríti a lassú tűzön-füstön sütött húsok kimeríthetetlen variációja. Éppen a sokféleség az egyik oka annak, hogy sokan összekeverik a grillezéssel, pedig két, teljesen ellentétes sütési folyamatról van szó.

 

Mérlegen a kalóriák

A tápértékszámítás iránt feltámadt olthatatlan politikusi elkötelezettségnek aligha lenne bármiféle értelme, ha nem hinnének abban, hogy a fogyasztók majd tápanyagokra lebontva tudják értelmezni, hogy miképpen is kellene „helyesen” táplálkozniuk. De ezt sajnos sem ők, sem a kutatók nem tudják.

 

A kávé harmadik hulláma  

Júniusban Budapest ad otthont a baristák világbajnokságának, akik Latte Art és Coffee in Good Spirits kategóriában versenyeznek a Hungexpón zajló World of Coffee kiállítás idején. Fővárosunk megérdemli a nemzetközi kávészakma figyelmét, hiszen az elmúlt évtizedben izgalmas, pezsgő kávékultúra alakult ki és fejlődik évről évre.

 

Ehhez szív is kell…     

A vidéki gasztronómiáé a jövő – vallja Pesti István, aki április elején egy délutánra Tatáról Budaörsre látogatott, hogy a Coninvest Séfműhelyében ossza meg ötleteit, elképzeléseit a jól ismert hazai ízvilág új köntösben való tálalásáról.

 

Örömprojekt a Mátrában   

Nyolc lelkes, fiatal pincészet összefogásával alakult meg nemrégiben a Magna Mátra közösség, azzal a céllal, hogy a sokáig mostoha helyzetben lévő borvidéket végre az adottságaihoz illő helyre emeljék.

 

Ember és alkohol – a történelem előtti idők  

Amint az sorozatunk első részéből kiderült, a főemlősök evolúciós históriájában nem elhanyagolható szerepet játszott az alkoholfogyasztás. Nem kevésbé volt fontos azonban az alkohol az emberiség írott történelmet megelőző története során is, az első mezőgazdasági települések létrejöttében.

 

A kraft kommunikáció 

A kisüzemi-kézműves-kraft sörhelyzetről beszélgettünk Dudok Ádámmal, a Horizont Sörfőzde alapító-társtulajdonosával és Németh Antallal, a Monyo és a Hedon sörfőzdék sörfőzőjével.

 

Az ökoművelést nem a pénz motiválja

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. a kilencvenes évek közepén jött létre és azóta fontos szereplője a bio tanúsítás rendszerének azáltal, hogy ellenőrzi és akkreditálja a hazai ökológiai élelmiszergazdasági szektor szereplőinek munkáját.

 

Vége a barátságnak?

A Csíki-Heineken összecsapás utolsó – és megegyezéssel záruló – felvonásával szinte egy időben újabb front nyílt a sörháborúban – ezúttal a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) és a Magyar Sörgyártók Szövetsége között.

 

Terepjárós dűlőtúrán a Bock Pincével  

A titokba való beavatás jóleső érzésével tölti el az embert, ha bejárhatja azokat a dűlőket, amelyeket korábban csak a palackok címkéiről ismert. A különös hangzású nevek jelentést kapnak, és attól kezdve az ott termett borokkal is más viszonyba kerülünk.

 

Télen-nyáron Balaton 

Alig két évvel ezelőtt két lelkes budapesti lány villásreggelire hívta a balatoni vendéglátás néhány ikonikus alakját, és eléjük tárta ötletét: gasztrotérkép kellene, amely listázza a színvonalas, egész évben nyitva tartó vendéglátóhelyeket a tó körül, hátha a szezonális turisták kedvet kapnak egy-egy hétvégi kiruccanáshoz a kevésbé vonzó hónapokban is.