Meglepő eredmények a sörkedvelő országok listáján

Szerző: | 2018.08.08 | Hírek, Italsor

Azon senki sem lepődik meg, hogy Csehország vezeti az egy főre jutó sörfogyasztás listáját, de Namíbia második helyezése több mint furcsa.

2018-ban augusztus 3. volt a Nemzetközi Sörnap, és a Telegraph ebből az alkalomból elkészítette a sörimádó nemzetek listáját. A legfrissebb, 2016-os statisztikák szerint a csehek 143,3 litert ittak meg fejenként egy év alatt. De mivel a kiskorúak valószínűleg nem járulnak hozzá ehhez az eredményhez, feltételezhetjük, hogy az átlagos sörivó ennél valószínűleg kicsit többet kortyolt el. Ausztria és Németország harmadik és negyedik, Lengyelország ötödik, Írország a hatodik. Ezeken a helyezéseken nem nagyon lepődünk meg, hiszen patinás sörgyártó múlttal rendelkező országokról van szó. Ám Namíbia második helye igazi meglepetés. Az itteni sörimádás eredetét még a régi német gyarmati időkre vezeti vissza a cikkíró

A nyolcadik helyen a Seychelle-szigetek – mindjárt Románia mögött – előkelő helyezését a forró éghajlatnak és a turisták nagy számának köszönheti. Az angolok – bár egyesek szerint a nagy mennyiségű sör fogyasztása nemzeti sportnak tűnik – csak a 25. helyen szerepelnek, jóval Belize vagy éppen Spanyolország mögött kullogva. A balti államok és a volt Jugoszlávia utódállamai is egyre jönnek felfelé, de Gabon 16. helye sokakat meglepett.

Az átlagos alkoholfogyasztás azonban már más képet mutat, ezen a területen Fehéroroszország vezet, évi 17,5 liter tiszta szesszel, őt Moldova és Litvánia követi, Magyarország ebben a rangsorban a 8., évi 13,3 literes mennyiséggel. A borkedvelő nemzetek listájának élén Andorra áll, ahol a lakosok átlagosan és fejenként évi 56,9 litert fogyasztanak, őt a Vatikán, majd Horvátország követi.

További érdekességek: https://www.telegraph.co.uk/travel/maps-and-graphics/beer-consumption-per-capita-countries/

www.turizmus.com