Megmérettettek a pizzakészítők

Szerző: | 2023.09.05 | Hírek

Szeptember 1–3. között rendezték meg a II. Piaggio Pizzakészítő Bajnokságot Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében az őszi Food Truck Show keretében, a Kincsem Parkban. Az immáron három napra és két arénára bővült pizzafesztivál mindegyik napján zajlottak versenyek, így kicsik és nagyok, profik és amatőrök is bemutathatták a pizzakészítési tudományukat a szakmai zsűri számára.

A zsűri tagjai (vegyesen, a három nap során): Szabadfi Szabolcs, Damu László, Dömők Zsolt, Antonio Gambadoro, Marchut Szabolcs, Pomázi Péter, Paduradu Alexandru, Raveczky Miklós, Simon Zoltán, Takács Márk

Pénteken a tavaszi verseny legjobbjai, meghívásos alapon mérkőzhettek meg ismét egymással a Bajnokok Ligája versenyen, ezúttal elektromos kemence helyett, fatüzelésű kemencében készítve a versenymunkájukat. A versenyzők az Amindenfáját cég által biztosított különleges minőségű eperfával fűtötték a kemencét.

Bajnokok Ligája verseny eredménye:

1. helyezett: Fetser Máté
2. helyezett: Horváth Dominik
3. helyett: Bóka András

A Bajnokok Ligája verseny első helyezettje, Fetser Máté | Fotó: Lázár Chef

Szombaton a Profik Versenye zajlott, amelyben a pizzériákban dolgozó profi pizzaszakácsok mérkőzhettek meg egymással Cozze elektromos kemencében sütve pizzájukat. A verseny célja a pizzaszakácsok támogatása, fejlődésének elősegítése a versenyzésen keresztül. Bizonyítási és rutinszerzési lehetőséget és motivációt nyújtva azoknak, akik még nem tudnak elindulni a világbajnokságon.

 Profik Versenye eredménye:

1. helyezett: Radák Richárd
2. helyezett:  Volom Boglárka
3. helyezett: Szabó Roland

A Profik Versenyét Radák Richárd nyerte | Fotó: Lázár Chef

Az E.ON Fenntarthatósági Különdíját a „farm to table” koncepciójával Szabó Sándor (a tavaszi verseny első helyezettje, aki ismét megmérettette magát) kapta a verseny legfenntarthatóbb összetételű és legfenntarthatóbb készítésű pizzájának megalkotásáért.

Vasárnap délelőtt tartották a Juniorok Versenyét, amelyben a jövő generáció ígéretes tehetségei, 9–11 éves gyerekek készíthettek pizzát, és egyből két bajnok avatására került sor: Dömők Gergő és Forgács Tamás megosztott első helyen végeztek.

Ugyancsak vasárnap rendezték meg a Whirlpool Pizzakészítő Bajnokságot az amatőr, otthoni hobbi pizzaszakácsok számára, Whirlpool háztartási sütőben készítve a pizzákat. A verseny célja az otthoni pizzakészítés népszerűsítése, színvonalának emelése a versenyzésen keresztül.

Amatőr Verseny Eredménye:

1. helyezett: Zentai István
2. helyezett: Cseh Anita
3. helyezett: Hallai Norbert

A legjobb amatőr pizzakészítő Zentai István lett | Fotó: Lázár Chef

Az áprilisban Olaszországban megrendezett pizza világbajnokságon részt vevő magyar pizzaválogatott két tagja, Sipos Dóri és Simon Zoltán vezetésével pizzakészítő workshopokon vehettek részt az érdeklődők, akik a mentorok iránymutatásával elkészíthették saját Margherita pizzájukat.

A II. Piaggio Pizzakészítő Bajnokság célja a hazai pizzériák támogatása is, így a legjobbak kiemelése és ajánlása. Ennek keretében szeptember 2-án, szombaton ünnepélyes keretek között díjazták a legjobb 10 budapesti és vidéki pizzériát, és átadták az Év Pizzériája, az Év Ifjú Tehetsége és az Év Pizzamestere díjakat is.

Az Év Ifjú Tehetsége Horváth Dominik, az Év Pizzamestere pedig Damu László lett.

Az év pizzériája Budapesten: MANU+
Az év pizzériája vidéken: Rossita Pizzéria (Miskolc)

Top 10 pizzéria Budapesten:
  • Pizza Manufaktúra
  • Pizzeria Nella Valle
  • Pizzabar Pomodro
  • Moto pizza
  • Fermento
  • Forni di Napoli
  • Circo
  • Pizza Toro Rosso
  • Tasty Pizza
  • Amore di Napoli
 Top 10 pizzéria vidéken:
  • Panifico il Basilico (Szentendre)
  • Ciao Pizza (Csömör)
  • Stube Pizza (Pilisvörösvár)
  • Bazsalikom Nápolyi Pizzéria (Kistarcsa)
  • Ittali Pizza (Vác)
  • Horgonyzó Kiisvendéglő (Tiszalök)
  • II Padrino Pizza Club (Eger)
  • Tar Pizza (Debrecen)
  • Felicita Pizzéria (Miskolc)
  • Giuseppe Pizzéria (Vác)

 

A tíz budapesti és tíz vidéki legjobb pizzéria képviselői | Fotó: Lázár Chef