Megnyílt Bíró Lajos új konyhája

Szerző: | 2015.10.21 | Hírek, Konyha

Az ismert séf legújabb üzlete, a Buja Disznó(k) a Hold utcai piac galériáján, az irányítása alatt működő A séf utcája mellett kapott helyet. A kínálatban csak „malacságok” szerepelnek, többféle változatban, kiadós adagban.

Az idén Gundel-díjjal is kitüntetett Bíró Lajos a hazai szakácsszakma egyik legismertebb figurája, aki az elmúlt évtizedben nemcsak megújította, „újragondolta” a magyar konyhát, hanem több sikeres étterem társtulajdonosa lett. Számos elfeledett alapanyag „rehabilitációja” és merész kísérletei után azt is bebizonyítja, a piaci étkezők világában is lehet helye a minőségnek és kreativitásnak.

bujadisznok3Forgács Zoltánnal közösen, alig egy éve indították el A séf utcája – Deli a piacon étkezdét, ami mára a Hold utcai Belvárosi Piac egyik legsikeresebb üzlete lett. Második üzletük, az október 21-én megnyílt Buja Disznó(k) „etető”, ahol megmutatják, jó minőségű sertésből csodás ételek kerülhetnek a tányérra. Lajost sokan a szakma hazai gasztro-gengszterének tartják, aki most leginkább arra vágyott, hogy végre egy igazán békebeli ételt adhasson vendégeinek, persze egy kis Lalis fricskával. Gyermekkorunk legkedveltebb íze, a rántott hús a Buja Disznó(k) főfogása, ami újragondolt kompozíciók ide vagy oda, a mai napig Bíró Lajos egyik kedvence.

BUJADISZNOK2Mint ilyen, csakis a legjobb hozzávalókból készülhet: boldog és teljes életet élt disznóból, négy titkos összetevőből álló, kiváló panírral, és úgy sütve, ahogy kell! Egy ilyen egyszerű étel esetében is számít a technológia, itt az egyik legfontosabb eszköz a klopfológép, amelynek az alapanyagok mellett szintén kulcsszerepe van az egyenletes, jó minőség biztosításában.

Előételnek vagy desszertnek pedig érdemes náluk barátkozni a disznó egyéb testrészeivel is: kínálnak abált, paprikás malacfejet orrával, malac fülét rántva, valamint Lali-féle szalontüdőt.