Megtartotta alakuló ülését a Turisztikai Tanácsadó Testület

Szerző: | 2024.03.13 | Hírek

Megalakult és március 12-én megtartotta első ülését a Turisztikai Tanácsadó Testület, amely a turisztikai ágazatot érintő kérdésekben a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadó, konzultatív testületeként fog működni.

 

Üléseire a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben, negyedéves rendszerességgel kerül sor. Az alakuló ülésre több mint harminc szakmai szervezet kapott meghívást, többek között a Balatoni Fejlesztési Tanács, a Magyar Fürdőszövetség, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács vagy a Magyar Utazási Irodák Szövetsége – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A testület célja, hogy az ágazat szereplőitől érkező információkkal és javaslatokkal segítse a kormányzat munkáját, hogy a turizmussal és vendéglátással összefüggő, stratégiai jelentőségű kérdésekben minél megalapozottabb kormányzati döntések születhessenek. Ezzel is elősegítve a magyarországi turizmus lehetőségeinek hatékonyabb kihasználását és egyre gyorsabb fejlődését, egyúttal hozzájárulva ahhoz is, hogy Magyarország még vonzóbb úti céllá váljon a külföldi és belföldi turisták, valamint üzleti utazók számára egyaránt – fogalmaz a közlemény.

A Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter vezetésével megtartott alakuló ülésen a résztvevők a turizmusra ható gazdasági folyamatok mellett áttekintették az ágazat legfontosabb kérdéseit, illetve a rövid és hosszú távon jelentkező kihívásokat.

A turizmus a magyar gazdaság stratégiai fontosságú ágazata, amely a GDP több mint 10 százalékát biztosítja. Ígéretes, hogy a turisztikai fogyasztás kezd helyreállni, amelynek eredményeképp év elején 11 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma, így az ágazat januári teljesítménye már felülmúlja a háború és covid előtti 2019-es rekordév adatait is – hangsúlyozta Nagy Márton az ülésen. A tárcavezető szerint ugyanakkor – szem előtt tartva a gazdasági növekedés helyreállítását – tovább kell növelni az ágazat versenyképességét és teljesítményét. Ebben számít a Nemzetgazdasági Minisztérium a szakmai szervezetek partnerségére, értékes meglátásaira és javaslataira.
_____________________________________
Forrás: MTI, Turizmus.com
Kép: Papp Szabolcs