Megújul a Magyar Bor Akadémia

Szerző: | 2015.05.15 | Hírek, Italsor

A Magyar Bor Akadémia választott vezetőinek idén májusban lejárt a mandátuma, ezért május 14-én tisztújító közgyűlésen az elnökség új tagjai kötelezték el magukat a szakma megújulása mellett.

A tagság úgy döntött, ne csak protokolláris jellegű legyen az elnökség, hanem az ágazat szereplőivel, a civil – borfogyasztó – társadalommal élő kapcsolatot tartó
szervezetté váljon. Ennek megfelelően az Akadémia érdekérvényesítő képessége javuljon az agrárkormányzat, a szakmai szervezetek irányába, s emellett nagy hangsúlyt helyezzen a fiatal borász generáció megszólítására.

Az Akadémia célja a magyar szőlészet és borászat tudományos fejlődésének szolgálata, az ágazat gazdasági életben elfoglalt helyének erősítése, a bor fogyasztási kultúrájának emelése, a magyar borok és a gasztronómia méltó egymásra találásának elősegítése, a magyar bor és a kultúra kapcsolatának megújítása.

A Zilai Zoltán vezetésével felálló elnökség továbbra is a minőség, tisztesség, hitelesség alapelvei mellett működik. Az idén huszonhárom éve fennálló intézmény főtitkári posztját Keményné Koncz Ildikó látja el, a szőlő-bor ágazati alelnökök Frittmann János és Takler András, a kommunikációért felelős személy, Kovácsné Sári Enikő, a kultúrális területért Zelnik József, a gasztronómiáért Niszkács Miklós felel, míg a kincstárnoki szerepet Balla Géza tölti be.

A Magyar Bor Akadémia – mint az egyik legrégebbi és legnagyobb ismertségű és társadalmi elismertségű szakmai civil szervezet – tagjai a 90-es évektől kezdődően közvetlen szakmai tanácsadással, rendezvényekkel, a gasztronómiával és vendéglátó szakmával kialakított kapcsolataival, a politikai és kulturális élet szereplőinek megnyerésével a borkultúra számára sok, mára kiemelkedően sikeres kis- és nagy borászat számára nyújtott pótolhatatlan segítséget.