Megújul a vendéglátó és turisztikai szakképzés fontos fővárosi helyszíne

Szerző: | 2024.03.27 | Hírek

2026-ra teljesen megújul a Budapesti Komplex SZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum épülete. Kialakítanak egy 120 személyes előadótermet látványkonyhával felszerelve, 7 tanműhelyt és egy iskolai étkezést is biztosító éttermet is – hangzott el a projekt nyitórendezvényén.

Vágó Margit, a Budapesti Komplex SZC operatív vezetője elmondta, a meglévő iskolaépület struktúrája és elrendezése megfelelő és átgondolt, mára azonban a több mint 50 éves épület szerkezete rendkívül rossz állapotúvá vált. A projekt célja a Budapesti Komplex SZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum épületének átfogó infrastrukturális és energiahatékonysági korszerűsítése és bővítése, a 21. század kihívásainak megfelelő, minőségi szakmai oktatást lehetővé tevő vonzó tanulási környezet létrehozása. Az operatív vezető hozzátette, nem csupán a tanulmányi körülményeket kívánják javítani, hanem céljuk egy hosszú távon fenntartható és környezetbarátabb létesítmény létrehozása.

A projekt részét képezi a meglévő iskolaépület felújításán túl, egy összesen körülbelül 2000 négyzetméteres hasznos alapterületű bővítés megvalósítása. Az előkészítési szakaszban készülő tervek szerint valósulnak meg a projekt során az épület felújításához és bővítéséhez kapcsolódó építési és energetikai felújítási és bővítési beruházások. A fejlesztés megvalósítása során a kornak megfelelő, valamint jövőbe mutató alternatív megoldások alkalmazása tervezett – legmegfelelőbb fűtési, hűtési és szellőztetési rendszer kialakítása –, a gazdaságossági szempontok figyelembevételével. Az épületvillamossági rendszer megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák – napelem/napkollektor alkalmazása – kiépítésével valósul meg.

Az épület felújítása, bővítése során kerül kialakításra az intézmény új aulája, egy körülbelül 120 fő befogadására alkalmas előadó terem látványkonyhával felszerelve, továbbá 7 tanműhely, a tanműhelyekhez kapcsolódó oktatási helyiségek, iskolai étkezést is biztosító étterem, valamint szociális és egyéb kiszolgáló helyiségek.

Látványkonyhával felszerelt, 120 férőhelyes előadóterem is helyet kap majd az épületben | Kép: Budapesti Komplex Szakképzési Centrum

A felújítással és bővítéssel párhuzamosan valósulnak meg a projektből tervezett eszközbeszerzések, melyek során a tanműhelyek felszerelését célzó gépek, bútorok, illetve oktatástechnológiai, hálózati eszközök, a tornaterem, tantermek, valamint egyéb helyiségek bútorai kerülnek beszerzésre, elhelyezésre, beépítésre az iskolában.

Kialakítanak az épületben egy iskolai étkezést is biztosító étterem is | Kép: Budapesti Komplex Szakképzési Centrum

Kóbor Zoltán, a technikum igazgatója elmondta, évről évre nő a jelentkezők száma, idén már összesen 1240-en jelentkeztek az iskolába, azonban ebből csupán 216 főt tudtak felvenni. A felújítás amiatt is szükséges, hogy növelhessék a felvehető diákok számát. A jelenleg több mint 1100 tanulót oktató intézmény a tervek szerint 2026 márciusáig újul meg, több mint 7,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból.
____________________________
Forrás: turizmus.com