Első ízben választotta ki a Sörszövetség Magyarország Sörkorcsolyáit a láger, a búza és a barna sör kategóriákban. A meglehetősen rövidre szabott pályázati idő alatt 49 fényképes recept érkezett különböző vendéglátóhelyekről, amelyek közül kategóriánként hármat-hármat juttatott a szeptember 12.-i döntőbe a zsűri, ahol a győztesek a toros derelye, a tepertős rétespogácsa és a lisztmentes csokoládétorta lettek.
A Sör Világnapja alkalmából 2016 augusztusában hirdetett pályázatot a Magyar Sörgyártók Szövetsége azzal a céllal, hogy megtalálja azokat a sörkorcsolyákat, amelyek jól illeszkednek a modern magyar gasztronómiába, hazai, jó minőségű alapanyagokból, könnyedén elkészíthetőek és méltó kíséretet biztosítanak a vele elfogyasztott söröknek. „Arra kértük a résztvevő vendéglátó egységeket, hogy lépjünk túl a szokásos perec-mogyoró-virsli megközelítésen és legyenek bátran kreatívak a receptek összeállításánál.” – mondta Schillinger Attila, a Sörszövetség igazgatója.
A felhívásra összesen 49 pályázat érkezett, 30 vidékről, 19 pedig a fővárosból. Minden pályázó kategóriánként maximum két sörkorcsolyával indulhatott. A döntőbe jutott, kategóriánként három sörkorcsolyát Lenk Zsolt séf prezentálásában kóstolhatták meg a zsűritagok, akik szerint Magyarország nyertes sörkorcsolyája a lager sör kategóriában a Toros derelye, a búza kategóriában a Tepertős rétespogácsa lettek. Ezzel egyből duplázott a zamárdi Hotel Wellamarin, hiszen mindkét recept tőlük érkezett. A barna sör kategóriájában a budapesti Seasons Bisztró Lisztmentes csokoládétortáját ítélte a zsűri a legjobbnak, amely az egyetlen édes sörkorcsolya pályázatként érkezett.
A döntőbe jutott sörkorcsolyák:
A búzasör kategóriában:
Chilis sörben főtt sertéscsülök és tócsni – Premium Cafe & Étterem
Harcsa tarkedli – Hotel Wellamarin
Toros derelye – Hotel Wellamarin
A láger kategóriában:
Fogas filé sörbundába sütve, kapor szósszal, fokhagymás tejföllel – Ankert
Mangalica kolbászos, lecsóval töltött, kemencében sült burgonyafánk – Premium Cafe & Étterem
Tepertős rétespogácsa – Hotel Wellamarin
A barna sör kategóriában:
ManSzü kolbász sült almás tormakrémmel, rozscipó törettel – Céltorony Sportbisztró
Csülkös gombóc – Hotel Wellamarin
Lisztmentes csokitorta – Seasons Bisztró
A nyertes receptek letölthetők a Sör mi több weboldaláról.