A Magyar Éttermi Szövetség (MÉSZ) áprilisi, a Rosenstein Étteremben tartott összejövetelén a jelenlévők egyetértettek: a mestervizsga megszerzése nem csupán komoly pénzébe kerül az éttermeknek, de a futószalagszerű vizsgáztatással csökken a mesterek szakmai hitele. Ez a generáció még azt tanulta, hogy a mestert az élet tanítja, és mestert csak mester vizsgáztathat. Ebben az ügyben is sürgetik az erős szakmai összefogást, amelynek keretében ellenérveiknek érvényt szerezhetnének.

Az összejövetelen szóba került a szövetség megújítása is; Jakabffy László szerint fiatalítással, folyamatos építkezéssel lehetne élővé tenni a MÉSZ-t, ami azért fontos, mert az érdekérvényesítési helyzetekben pontosan tudják képviselni a szakmát, hiszen tagéttermeik érzékelik a szakma napi gondjait. Gondot okoz ugyanis, hogy a mai vendéglátó véleményformálók többségének ugyanis nincs üzlete, nem fizetnek személyzetet, és sok a pipere séf, akiknek kreativitása mellől hiányzik az alaptudás.