Mesterek Debrecenben

Szerző: | 2015.04.27 | Események, Hírek

Egy szív – egy dobbanás – a közös szakmaszeretetet jellemezte így Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke április 25-én Debrecenben, a Hotel Lycium báltermében tartott mestervacsorán.

A hatfogásos gálavacsora menüjét a Nemzeti Szakács és Cukrász Válogatott tagjai készítették és prezentálták a szálloda szakácsaival közösen.

Az MNGSZ minden évben nagy körültekintéssel választja ki a mesteravatás, a mestervacsora helyszínét. Idén a Hotel Lycium lett a helyszín, amely a Kölcsey Központ épületegyüttesében fogadja vendégeit Debrecen belvárosában.

A mestervacsorára érkezett több mint kétszáz fős vendégsereg előtt Krivács András beszélt az erősödő szakmai szervezet munkájáról. Növekszik taglétszámuk, anyagi helyzetük stabilizálódik, és megkezdték a felkészülést az októberi, prágai WACS világversenyre. Az elnök méltatta a Schnitta Sámuel egyesület által meghonosított szakácsverseny idei győzteseit, és ennek kapcsán elmondta, hogy a fiatalok versenyét a legrangosabb szakmai megmérettetéssé kívánják fejleszteni. A márciusi versenymunkákról olyan, egyöntetűen pozitív vélemény alakult ki a bírálók körében, hogy terveik szerint a veszprémi versenyen az első három helyen végzett fiatal szakemberek versenymunkáját szakmai vizsgának ismerik el.

A vacsora végén vették át oklevelüket a frissen avatott mesterek az MNGSZ elnökétől, Krivács Andrástól, és az alelnököktől, Ambrus György és Gulyás Károly szakács alelnököktől, Barabás Zoltán éttermi alelnöktől és Horváth Ferenc cukrász alelnöktől. Esküjükkel megerősítették elkötelezettségüket a magyar gasztronómia tradíciói és megújítása mellett.

Mesterszakácsok: Blendea Károly, Daru László, Frank Zsolt, Kostyál Gábor, Nagy Balázs, Nyitrai Tibor

Életmű-díjas mesterszakács: Parászka Tivadar

Éttermi mester: Csikota Mihály

Életműdíjas éttermi mester: Szakál Lajos

A hatfogásos menü nagy sikert aratott az ország minden tájáról érkező MNGSZ-tagok körében. Szerdi Zsuzsanna, a Hotel Lycium szállodaigazgatója elmondta: örömmel adtak otthont a rangos eseménynek, amely a szakemberek közti kapcsolatépítést is jól szolgálta, hiszen éttermük szakácsai másfél napon át közösen dolgoztak a mesterjelöltekkel, és eközben tovább mélyítették szakmai és emberi kapcsolataikat is.