Mesterkurzusok és Champage terem a Pezsgő Nagykóstolón

Szerző: | 2018.06.11 | Hírek, Italsor

A Winelovers Pezsgő Június Nagykóstolón idén több mint 30 hazai és 50-nél több nemzetközi márka válogatott tételeit kóstolhatjuk, így közel 200 pezsgő, franciacorta, cava, crémant, prosecco, sekt és újvilági pezsgő szerepel a kínálatban.

A champagne teremben – külön térítés ellenében – 120 tétel között válogathatnak az ínyencek.

Június 16-án 14.00 órakor nyitja meg kaput a Corinthia Hotel Budapest termeiben a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstoló, ahova az ismert magyar pezsgőkészítők (Törley, Garamvári) mellett számos olyan pincészet is elhozza pezsgőit, akik elsősorban csendes boraikról ismertek, de a hazai kínálaton túl Európa és az Újvilág pezsgői is elérhetőek lesznek.

A Champagne Terem egyedülálló lehetőséget biztosít a világklasszis champagne-ok alaposabb megismerésére, hiszen számos tétel poharazva is elérhető lesz. A különböző champagne házak és stílusok közötti eligazodásban Varró-Turóczi Anett champagne-kereskedő lesz a vendégek segítségére. Összesen 34 champagne ház 120 tételét lehet nyugodt körülmények között, akár előzetes asztalfoglalással megkóstolni.

A szervezők már 13 órától várják a Caviar&Bull étterembe mindazokat, akik egy-egy témában szakértő kalauzolással kívánnak elmélyedni. Az első mesterkurzuson Szabó Péter osztriga sommelier és Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok mesélnek arról, hogy miért alkot tökéletes párost az osztriga és a pezsgő. 14.45-től Márkus György, a világ egyik legelismertebb pezsgőszakértője és Bálint László nemzetközi borakadémikus 8 olyan prestige cuvée-t mutat be, amelyek még a gyakorlott champagne kóstolókat is minden bizonnyal lenyűgözik. A minikurzusok négy témába engednek betekintést: a Kreinbacher pezsgőkön keresztül a somlói terroir és a champagne- tradíciókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők; Garamvári Vencel a pezsgőkészítés kulisszatitkaiba avat be, a Schlumberger pezsgők megmutatják, hol tart most az osztrák „Sekt”, végül pedig a spanyol cava-k legjavát hozza el a Vino Castillo.

 

A Pezsgő Június legjobb tételei

Immár hagyomány, hogy a Winelovers nagykóstolókat megelőzi az adott tematikához kapcsolódó teszt. Most sem volt ez másképp: az öt fős szakmai zsűri az 54 pezsgőt vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.

Zsűritagok voltak:

Blazsovszky Péter, a Babel étterem vezető sommelier-je

Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Gróf Buttler Borászat kereskedelmi vezetője

Krasznai Zsófia nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a MoVIN Wine Consulting Agency alapítója, a Borkollégium oktatója

Sue Tolson nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakíró

Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Vinoport.hu főszerkesztője

A teszt alapján a zsűri az alábbi tételeket ítélte a legjobbnak a Nagykóstolón kiállító pincészetek és kereskedők által beküldött pezsgők közül:

Top 10 magyar pezsgő

  1. Garamvári Szőlőbirtok, Furmint Brut 2015
  2. Haraszthy Pincészet, Öreghegy Brut 2012
  3. Kálna Pince, Brut Nature Chardonnay
  4. François, President Brut 2014
  5. Garamvári Szőlőbirtok, Brut Nature

6-7. Barta Pincészet, Furmint Brut Pezsgő 2010

6-7. Pelle Pincészet, Tokaji Pezsgő 2014

8-9. Hungaria, Pinot Blanc Brut Jubileum Edition

8-9. Törley Pezsgőpincészet, Chardonnay Brut 2014

  1. Rókusfalvy Birtok, Pezsgő 2014

 Top 5 külföldi pezsgő

1-2. Castillo Perelada, Stars Touch of Rosé Brut 2014

1-2. Gramona, Imperial Brut Gran Reserva 2011

  1. Agusti Torello Mata, Brut Nature Gran Reserva Cava
  2. Wolfberger, Crémant d’Alsace Riesling Brut
  3. Castillo Perelada, Cuvée Especial Brut Nature 2014