A Winelovers Pezsgő Június Nagykóstolón idén több mint 30 hazai és 50-nél több nemzetközi márka válogatott tételeit kóstolhatjuk, így közel 200 pezsgő, franciacorta, cava, crémant, prosecco, sekt és újvilági pezsgő szerepel a kínálatban.
A champagne teremben – külön térítés ellenében – 120 tétel között válogathatnak az ínyencek.
Június 16-án 14.00 órakor nyitja meg kaput a Corinthia Hotel Budapest termeiben a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstoló, ahova az ismert magyar pezsgőkészítők (Törley, Garamvári) mellett számos olyan pincészet is elhozza pezsgőit, akik elsősorban csendes boraikról ismertek, de a hazai kínálaton túl Európa és az Újvilág pezsgői is elérhetőek lesznek.
A Champagne Terem egyedülálló lehetőséget biztosít a világklasszis champagne-ok alaposabb megismerésére, hiszen számos tétel poharazva is elérhető lesz. A különböző champagne házak és stílusok közötti eligazodásban Varró-Turóczi Anett champagne-kereskedő lesz a vendégek segítségére. Összesen 34 champagne ház 120 tételét lehet nyugodt körülmények között, akár előzetes asztalfoglalással megkóstolni.
A szervezők már 13 órától várják a Caviar&Bull étterembe mindazokat, akik egy-egy témában szakértő kalauzolással kívánnak elmélyedni. Az első mesterkurzuson Szabó Péter osztriga sommelier és Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok mesélnek arról, hogy miért alkot tökéletes párost az osztriga és a pezsgő. 14.45-től Márkus György, a világ egyik legelismertebb pezsgőszakértője és Bálint László nemzetközi borakadémikus 8 olyan prestige cuvée-t mutat be, amelyek még a gyakorlott champagne kóstolókat is minden bizonnyal lenyűgözik. A minikurzusok négy témába engednek betekintést: a Kreinbacher pezsgőkön keresztül a somlói terroir és a champagne- tradíciókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők; Garamvári Vencel a pezsgőkészítés kulisszatitkaiba avat be, a Schlumberger pezsgők megmutatják, hol tart most az osztrák „Sekt”, végül pedig a spanyol cava-k legjavát hozza el a Vino Castillo.
A Pezsgő Június legjobb tételei
Immár hagyomány, hogy a Winelovers nagykóstolókat megelőzi az adott tematikához kapcsolódó teszt. Most sem volt ez másképp: az öt fős szakmai zsűri az 54 pezsgőt vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.
Zsűritagok voltak:
Blazsovszky Péter, a Babel étterem vezető sommelier-je
Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Gróf Buttler Borászat kereskedelmi vezetője
Krasznai Zsófia nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a MoVIN Wine Consulting Agency alapítója, a Borkollégium oktatója
Sue Tolson nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakíró
Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Vinoport.hu főszerkesztője
A teszt alapján a zsűri az alábbi tételeket ítélte a legjobbnak a Nagykóstolón kiállító pincészetek és kereskedők által beküldött pezsgők közül:
Top 10 magyar pezsgő
- Garamvári Szőlőbirtok, Furmint Brut 2015
- Haraszthy Pincészet, Öreghegy Brut 2012
- Kálna Pince, Brut Nature Chardonnay
- François, President Brut 2014
- Garamvári Szőlőbirtok, Brut Nature
6-7. Barta Pincészet, Furmint Brut Pezsgő 2010
6-7. Pelle Pincészet, Tokaji Pezsgő 2014
8-9. Hungaria, Pinot Blanc Brut Jubileum Edition
8-9. Törley Pezsgőpincészet, Chardonnay Brut 2014
- Rókusfalvy Birtok, Pezsgő 2014
Top 5 külföldi pezsgő
1-2. Castillo Perelada, Stars Touch of Rosé Brut 2014
1-2. Gramona, Imperial Brut Gran Reserva 2011
- Agusti Torello Mata, Brut Nature Gran Reserva Cava
- Wolfberger, Crémant d’Alsace Riesling Brut
- Castillo Perelada, Cuvée Especial Brut Nature 2014