Mestervacsora a Tanyacsárdában – tanulságokkal

Szerző: | 2015.07.02 | Hírek

Május végén tartották Bács-Kiskun megyében a mestervizsgákat, 25-én pedig a lajosmizsei Tanyacsárdában a mestervacsorát. A megye két régiójában nem volt felhőtlen az öröm: Lajosmizsén a 19 vizsgázóból csak 10 kaphatott mesterlevelet az öttagú zsűri értékelése alapján. Baján még ennél is rosszabb volt eredmény, a 14 mestervizsgára jelentkezettből csak 3-an feleltek meg.

A zsűri tagja volt Garaczi János, a Tanyacsárda társtulajdonosa, aki Domokos Józseffel és Varga Károllyal együtt értékelte a mestermunkákat. Érdeklődésünkre elmondta, hogy nagyon sokan már az írásbeli kérdésein sem mentek át, másoknak a választható nyelv jelentett magas lécet. Típushibának számít, hogy az ételkészítés elméletéből többeknek gondot okoz a nyírségi gombócleves összeállítása, vagy az Újházy tyúkhúsleves elkészítése.

A mestervizsgán a szakácsoknak 10 személyes hidegkonyhai díszmunkát kellett készíteni és egy ötfogásos gálamenüt prezentálni. Akiknek ezúttal nem sikerült a vizsga, azok szeptemberben próbálkozhatnak ismét, de a zsűri akkor sem lesz elnéző, mert nem akarják alulképzett mesterekkel rontani a szakma hírnevét.