Mészáros Pál az idei Év Bortermelője

Szerző: | 2016.12.02 | Hírek, Karrier

A Magyar Bor Akadémia december 2-án immár 26. alkalommal adta át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését, az Év Bortermelője díjat. Számos borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és séf küldte el jelölését.

Az idei nyertes Mészáros Pál (Szekszárdi Borvidék), aki igazi borász családba született, felmenői közül mindenki szőlővel, borral foglalkozott, dédapja hegybíró volt Szekszárdon. Pál agrármérnöknek tanult, első munkahelyén növénytermesztőként dolgozott, ahol a szőlőrekonstrukciós munkákból maga is kivette a részét. Nem sokkal később, 26 évesen telepítette első szőlőjét, ami megpecsételte sorsát, és borász lett belőle. Ma már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával. A Mészáros Borház és Pince eredményei nemzetközi szinten is figyelemre méltóak: számtalan aranyérem a Challenge International Du Vin, a Monde Selection, és a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. A borász sikereit a nagy figyelemnek és szerető családja közelségének, Zsanett lánya és Péter fia aktív közreműködésének tulajdonítja.

Az idei jelölés szakmai bázisát még inkább kiszélesítették: 500 jelölő kapott névre szóló felkérést, és közülük közel 250-en éltek is a nominálás lehetőségével. A felkérteknek – a két éve bevezetett rendszernek megfelelően – idén is 3-3 bortermelő ajánlására volt lehetőségük. Az általános jelölésen kívül, a díj korábbi győztesei lehetőséget kaptak, hogy egy személyt közösen juttassanak a végső győzelemre esélyes öt jelölt közé.

A jelölések feldolgozása után 10 bortermelő emelkedett ki az egyébként szoros mezőnyből: Bacsó András, Borbély Tamás, Figula Mihály, Heimann Zoltán, ifj. Szepsy István, Jásdi István, Koch Csaba, Mészáros Pál, Nyúlné Dr. Pühra Beáta, Szőke Mátyás. A verseny szabályzata alapján az öt legtöbb jelölést kapott borász közül választották ki a Magyar Bor Akadémia tagjai a 2016-os Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét.