Méz, biztos forrásból

Szerző: | 2018.02.20 | Alapanyagok, Hírek

Szabó Olivér szívén hordozza a magyar méz sorsát. A makói fiatalember negyedik generációs méhészként tevékenykedik hazánkban.

Budapesten gyakran tart vetítéssel egybekötött méhészeti előadásokat, melyek során széleskörű információval látja el a hallgatóságot a méz jótékony hatásairól. A résztvevők kipróbálhatják a méhészeti eszközöket, közelről megnézhetik a bemutatókaptárat, valamint megtanulhatják, miként ismerjék fel az eredeti magyar mézet és kerüljék el az ócska hamisítványokat.

Magyarország az Európai Unió harmadik legnagyobb méztermelő országa, de az EU-ba áramló, több esetben kétes minőségű méz sok gondot okoz a magyar és más uniós méhészeknek. Az ágazat jelentőségét az is mutatja, hogy a méhek porozzák be a növények 84 százalékát, és a beporzás teszi lehetővé az élelmiszerek 76 százalékának előállítását. Az unió méztermelése azonban csak a belső fogyasztás 60 százalékát fedezi, a fennmaradó hányad import, amelyben azonban sajnos találni kétes minőséget.

Szabó Olivér szerint azonban óriási kincsünk van a Kárpát-medencében. A magyar méhpusztulás messze nem olyan nagy mértékű, mint a világ számos országában, és az eredeti méz értéke folyamatosan nő. A fiatal méhész hisz abban, hogy a magyar méz lesz a legértékesebb hungarikum a jövőben. A Szabó Méz jelenlegi vevőkörében számos kávézó mellett nagykövetségek is szerepelnek, termékei már delikátesz boltokon keresztül országszerte elérhetőek, és tervezi egy saját webshop indítását is, de a budapesti Pancs Gasztroplaccon is megtalálható. Olivér gondolatait minél szélesebb körben szeretné megismertetni, ezért szívesen vállal felkéréseket kávé- és teaházakban szervezett rendezvények előadójaként, hogy elmesélje, mit is tanulhatunk a méhektől…

Elérhetőségek: Szabó Olivér: 0630/532 – 4539, oliver.szabo.92@gmail.com

(x)