Milyen szerepe van a helyi alapanyagoknak a vidéki vendéglátásban?

Szerző: | 2023.08.25 | Hírek

A Turizmus Bulletin 2023. évi 2. számának egyik tanulmányában a rövid alapanyag-ellátási lánc fontosságát mutatta be a szerző a magyar vidéki vendéglátás rendszerében.

Amint azt az ágazati felmérések igazolják, a fogyasztói kereslet folyamatosan növekszik a környezetbarát élelmiszerek iránt, mindez pedig számos változást hozott a vendéglátás-menedzsment területén is.

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Budapesti Corvinus Egyetem együttműködésében megjelenő, magyar nyelvű tudományos folyóirat, a Turizmus Bulletin 2023. évi 2. számában megjelent „Helyből jobb? – A rövid alapanyag-ellátási lánc szerepe a magyar vidéki vendéglátás rendszerében” című tanulmányban Csapody Bence a rövid ellátási láncok (REL) jelentőségét vizsgálta a vendéglátóhelyek szemszögéből.

A tanulmány rövid összefoglalója:

A tanulmányban először a szezonális és a helyi alapanyagok vendéglátási ökoszisztémában betöltött szerepe kerül elemzésre termelői és vendéglátóhelyi perspektívából az elmúlt években megjelent szakirodalom alapján. Ezután az alkalmazott mélyinterjús kutatási módszertan jellegzetességeit mutatja be a szerző.

A vidéki vendéglátóhelyek képviselőinek és a termelőknek a bevonásával készített primer kutatás eredményeinek ismertetésével arra a kutatási kérdésre kaphatunk választ, hogy milyen szerepet töltenek be a helyi alapanyagok ma a magyar vidéki vendéglátás rendszerében.

A kutatás célja, hogy a helyi alapanyagok vendéglátóhelyi alkalmazásának előnyeit és hátrányait, valamint az esetleges korlátait azonosítsa, továbbá felvázolja ezeket a szakmai és tudományos közösség számára a rövid értékláncok hatékonyabb működtetése érdekében.

A kutatás eredményei a turisztikai (vendéglátóhelyi) szakemberek számára is értékes információkat tartalmaznak. A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, amely a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.
___________________________________________________
Forrás: turizmus.com
Szerző: Miskolczi Márk

Nyitókép: 123rf.com