Jó esély van rá, hogy Markku Raittinenn és Pekka Pellinen társaságában járja a világot, és a gyerekek mellett figyeli a legtehetségesebb mixereket is. A két lappföldi vodkamester ugyanis a Télapóhoz hasonlóan utazik, ám ők a finn vodka nagyköveteiként.
A számos állomás között néhány év kihagyása után idén újra útba ejtették Magyarországot is, hogy a hazai mixerek se maradjanak le a legújabb irányzatokról.
Markku Raittinen, a Finnlandia Master Tastere mindent tud a finn vodkáról. A két lábon járó „vodkapedia” komplex szakmai program keretében avatta be a hazai bártendereket a világszerte népszerű párlat történetébe. „Ha egy szóban kellene jellemeznem, hogy miben különbözik a finn vodka az összes többitől, akkor azt mondanám, hogy az a tisztaság. Ez a leglágyabb és a legtisztább párlat a piacon, így nem meglepő, hogy mára világszerte több, mint 25 millió liter Finnlandiát adunk el évente. Ez feltehetően ennek az előbb említett lágy és tiszta ízének köszönhető, ami – amellett, hogy fogyasztani is igen kellemes – rendkívül jó alapját képezi a különböző koktéloknak és ízesített italoknak, így érdemes kísérletezni vele” – kezdte Markku.
Pekka Raittinen, a koktélok nagymestere. A Finlandia Brand Mixologist-ja igazán izgalmas világba kalauzolta a sajtó megjelent munkatársait. A Finnlandia selymes, lágy karakteréhez könnyedén párosítható sok egészen extrém alapanyag is. Éppen ezt ragadták meg a képzés és bemutató szervezői. Hungarikumokat választottak Pekkának meglepetésként, amelyek látszólag nem okoztak komoly fejtörést a szakembernek.
„A tűz mindenhol rabul ejti az embereket. Akárhova megyek, imádják. Nagyon mutatós, a füstös íz pedig megbolondítja a koktélokat. Látványossá teszi a tálalást is, a gomolygó füst mindenkit lenyűgöz. Meglepő módon az ecet is nagy népszerűségnek örvend szerte a világon. Ez azonban egy nagyon huncut összetevő, amíg 1-2 csepp kiemeli az ízeket, addig, ha túl sokat használunk belőle, könnyedén tönkre is tehetjük az italunkat” – folytatta Pekka, akitől azt is megtudtuk, hogy a sós, fűszeres koktélok is nagyon kedveltek manapság. Akármerre utazik a világban, ez az ízvilág gyakran visszaköszön. Ennek ismeretében került elő a paprikakrém, mint az egyik felhasználandó alapanyag.
„A paprikakrém különösen nagy kihívást jelentett számomra, mert nem vagyok nagy rajongója a csípősnek. De aztán arra gondoltam, a paradicsomot szeretem, a smoothie-kat is kedvelem, szülessen hát egy csípős-vodkás gazpacho koktél!” – mondta Raittinen
És hogy ne csak a fűszereknek hódoljunk, a második felhasználandó alapanyagként sokunk kedvencére, a túrórudira esett a választás. „Kimondottan élvezem az édes-sós kombinációkat, így sós popcornnal bolondítottam meg, és egy szem málnát is használtam. Ez a mennyiség ugyan ízt nem ad neki, de gyönyörű rózsaszín színt annál inkább, és imádom a színeket”
Íme az elkészült koktélok receptúrája:
Helsinki Mule
1 rész Finlandia Lime Vodka
3 rész gyömbérsör
½ rész limelé
Öntsük össze a hozzávalókat, keverjük meg és már készen is vagyunk. Szervírozzuk magasfalú pohárban.
Díszítéshez: uborka, lime, gyömbér
Smoked Spicy Paprika Gazpacho
3 rész Finlandia Vodka
1 rész Finlandia Lime Vodka
Néhány csepp citromlé
Néhány csepp Worcestershire szósz
½ mokkáskanál csípős paprikakrém
Só, bors
Dijon mustár és torma
Paradicsomlé
Keverjük össze és hagyjuk kicsit állni az alapanyagokat, majd konyhai füstölőpisztollyal füstöljük meg koktélunkat.
Díszítéshez: lime, uborka, zellerszár
Csokis-túrós Popcorn Sour
1 rész Finlandia Mango Vodka
1 csokis túrórúd
¾ frissen facsart citromlé
½ rész cukorszirup
Popcorn
1 szem málna
Tojásfehérje (kihagyható)
Rázzuk össze az alapanyagokat és öntsük egy jéggel teli pohárba, halmozzunk egy papírdobozba popcornt és tegyük bele a poharunkat.
Díszítéshez: popcorn
FINLANDIA Vegan Sour
1 rész Finlandia Grapefruit Vodka
¾ rész friss citromlé
½ rész cukorszirup
½ rész Aquafaba (csicseriborsó leve)
Kapor
Köménymag (egész)
Só, bors
Rázzuk össze az összes alapanyagot és szűrjük dobozba. A szervírozáshoz használjunk junk food tésztás dobozt.
Díszítéshez: ehető zöldek