Mit csinál a Mikulás 364 napon keresztül?

Szerző: | 2018.07.18 | Hírek, Italsor

Jó esély van rá, hogy Markku Raittinenn és Pekka Pellinen társaságában járja a világot, és a gyerekek mellett figyeli a legtehetségesebb mixereket is. A két lappföldi vodkamester ugyanis a Télapóhoz hasonlóan utazik, ám ők a finn vodka nagyköveteiként.

A számos állomás között néhány év kihagyása után idén újra útba ejtették Magyarországot is, hogy a hazai mixerek se maradjanak le a legújabb irányzatokról.

Markku Raittinen, a Finnlandia Master Tastere mindent tud a finn vodkáról. A két lábon járó „vodkapedia” komplex szakmai program keretében avatta be a hazai bártendereket a világszerte népszerű párlat történetébe. „Ha egy szóban kellene jellemeznem, hogy miben különbözik a finn vodka az összes többitől, akkor azt mondanám, hogy az a tisztaság. Ez a leglágyabb és a legtisztább párlat a piacon, így nem meglepő, hogy mára világszerte több, mint 25 millió liter Finnlandiát adunk el évente. Ez feltehetően ennek az előbb említett lágy és tiszta ízének köszönhető, ami – amellett, hogy fogyasztani is igen kellemes – rendkívül jó alapját képezi a különböző koktéloknak és ízesített italoknak, így érdemes kísérletezni vele” – kezdte Markku.

Pekka Raittinen, a koktélok nagymestere. A Finlandia Brand Mixologist-ja igazán izgalmas világba kalauzolta a sajtó megjelent munkatársait. A Finnlandia selymes, lágy karakteréhez könnyedén párosítható sok egészen extrém alapanyag is. Éppen ezt ragadták meg a képzés és bemutató szervezői. Hungarikumokat választottak Pekkának meglepetésként, amelyek látszólag nem okoztak komoly fejtörést a szakembernek.

„A tűz mindenhol rabul ejti az embereket. Akárhova megyek, imádják. Nagyon mutatós, a füstös íz pedig megbolondítja a koktélokat. Látványossá teszi a tálalást is, a gomolygó füst mindenkit lenyűgöz. Meglepő módon az ecet is nagy népszerűségnek örvend szerte a világon. Ez azonban egy nagyon huncut összetevő, amíg 1-2 csepp kiemeli az ízeket, addig, ha túl sokat használunk belőle, könnyedén tönkre is tehetjük az italunkat” – folytatta Pekka, akitől azt is megtudtuk, hogy a sós, fűszeres koktélok is nagyon kedveltek manapság. Akármerre utazik a világban, ez az ízvilág gyakran visszaköszön. Ennek ismeretében került elő a paprikakrém, mint az egyik felhasználandó alapanyag.

A paprikakrém különösen nagy kihívást jelentett számomra, mert nem vagyok nagy rajongója a csípősnek. De aztán arra gondoltam, a paradicsomot szeretem, a smoothie-kat is kedvelem, szülessen hát egy csípős-vodkás gazpacho koktél!” – mondta Raittinen

És hogy ne csak a fűszereknek hódoljunk, a második felhasználandó alapanyagként sokunk kedvencére, a túrórudira esett a választás. „Kimondottan élvezem az édes-sós kombinációkat, így sós popcornnal bolondítottam meg, és egy szem málnát is használtam. Ez a mennyiség ugyan ízt nem ad neki, de gyönyörű rózsaszín színt annál inkább, és imádom a színeket”

Íme az elkészült koktélok receptúrája:

Helsinki Mule

1 rész Finlandia Lime Vodka

3 rész gyömbérsör

½ rész limelé

Öntsük össze a hozzávalókat, keverjük meg és már készen is vagyunk. Szervírozzuk magasfalú pohárban.

Díszítéshez: uborka, lime, gyömbér

 

Smoked Spicy Paprika Gazpacho

3 rész Finlandia Vodka

1 rész Finlandia Lime Vodka

Néhány csepp citromlé

Néhány csepp Worcestershire szósz

½ mokkáskanál csípős paprikakrém

Só, bors

Dijon mustár és torma

Paradicsomlé

Keverjük össze és hagyjuk kicsit állni az alapanyagokat, majd konyhai füstölőpisztollyal füstöljük meg koktélunkat.

Díszítéshez: lime, uborka, zellerszár

 

Csokis-túrós Popcorn Sour

1 rész Finlandia Mango Vodka

1 csokis túrórúd

¾ frissen facsart citromlé

½ rész cukorszirup

Popcorn

1 szem málna

Tojásfehérje (kihagyható)

Rázzuk össze az alapanyagokat és öntsük egy jéggel teli pohárba, halmozzunk egy papírdobozba popcornt és tegyük bele a poharunkat.

Díszítéshez: popcorn

 

FINLANDIA Vegan Sour

1 rész Finlandia Grapefruit Vodka

¾ rész friss citromlé

½ rész cukorszirup

½ rész Aquafaba (csicseriborsó leve)

Kapor

Köménymag (egész)

Só, bors

Rázzuk össze az összes alapanyagot és szűrjük dobozba. A szervírozáshoz használjunk junk food tésztás dobozt.

Díszítéshez: ehető zöldek