Mit kell kínálniuk a vállalkozásoknak ma a fiatal generáció megtartása érdekében?

Szerző: | 2022.02.01 | Hírek, Konyha

A szakképzett szakácsok iránti kereslet nagyobb, mint valaha. Ezzel együtt egyre kevesebb fiatal végez vendéglátó szakon. A képzés terén tett nagyobb erőfeszítések, a jobb munkakörülmények és a korszerű konyhatechnika segíthet a változásban.

Az Egyesült Királyságban például már a becslések szerint 2022-re a jelenleginél csaknem háromszor annyi szakács gyakornokra lesz szükség ahhoz, hogy a kívánt 11 000 séf iránti igényt lefedjék. A vészharangok tehát egyre hangosabban szólnak. Sok gyakornok már be sem fejezi tanulmányait, vagy felmond, amint megtapasztalja a munka valóságát. A 90-es évek elején született generáció különösen nem akarja a hosszú munkaidőt ledolgozni. Éppen ezért itt az ideje, hogy a fiatal munkavállalók elvárásait elfogadják azzal, hogy megértsék igényeiket és vonzóbbá tegyék a munkahelyeket. A fiatal tehetségeket megtalálhatják, ha ők úgy érzik, hogy útmutatást, támogatást és elismerést kapnak már az első munkanaptól kezdve.

A technológia ott tarthatja a fiatal szakácsokat a vállalkozásnál

Az internet és a mobilkommunikáció környezetében felnőtt generáció számára szinte „kötelező” a modern munkakörnyezet. Éppen ezért a konyhatechnológiai gyártók egyre inkább ezen generáció igényein dolgoznak. Például az iCombi Pro és az iVario Pro főzőkészülékeivel és a ConnectedCooking hálózati megoldással a Rational intelligens berendezéseket kínál, amelyekkel a leendő szakácsok szeretnek dolgozni. Nem csoda, hiszen lehetőséget ad a főzési folyamat elindítására és nyomon követésére a kombipárolóban távoli hozzáféréssel rendelkező okostelefonnal – bárhol is legyenek.

Az internet és a mobilkommunikáció környezetében felnőtt generáció számára szinte „kötelező” a modern munkakörnyezet | Fotó: Rational

„A vállalkozásoknak az új technológiákba való befektetést megtakarítási és optimalizálási lehetőségként kell tekinteniük” – mondja Szekeres Tibor, a Rational Magyarország vezető értékesítési igazgatója, és tovább magyarázza: „Az éjszakai főzés lehetőségét is kínáljuk – ez a funkció növeli a tényleges kapacitást, amely lehetőséget kínál új dolgokat kipróbálni vagy más területen fejlődni a mindennapokban.” A fejlesztés különösen jó kulcsszó: a fiatal tehetségek szakmában tartásában a főzőversenyeken való részvétel is segíthet. Mert a tapasztalatszerzés, önmaguk menedzselésének elsajátítása és egyben a szakma releváns kollégáival való kapcsolatépítés nemcsak a motivációt, hanem a szakma elismerését is elősegíti.

(X)