Módosítások az Artisjus díjszabásában jövőre

Szerző: | 2016.12.14 | Céghírek, Hírek

Jóváhagyták az Artisjus jövő évi, a vendéglátó üzletek és szálláshelyek háttérzene-felhasználására vonatkozó díjszabását. Az egyik legfontosabb változás, hogy megszűnnek a településtípus (pl. gyógy- és üdülőhely, üdülőtelep) kategóriák.

Az Artisjus a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatainak jelentős részét elfogadva, a MAHASZ és az EJI egyetértésével alakította ki a 2017. évi díjszabást, amely minimális változtatásokat tartalmaz az előzőhöz képest. A díjak mértéke általában véve nem változott, de több esetben a korábbinál kevesebb jogdíjat kell majd fizetni – tájékoztatott a Magyar Vendéglátók Ipartestülete.

Megszűnnek a településtípus kategóriák

Az egyik változás, hogy megszűnnek a településtípus (pl. gyógy- és üdülőhely, illetve üdülőtelep) kategóriák, ennek következtében az ezeken a településeken, illetve településrészeken található üzletek besorolása is az általános településkategóriák szerint történik majd. Ez a változás több felhasználó számára eredményez jelentős jogdíjcsökkenést, mivel az ilyen vendéglátóüzletek eddig a legmagasabb jogdíjú kategóriába tartoztak.

Benzinkutak

A benzinkutak vendéglátó üzleteire az eddigi, településtípusok szerinti differenciálás helyett egységes, csak a nyitva tartást figyelembe vevő jogdíj lesz érvényes. Ezzel az összes ilyen üzlet a legalacsonyabb jogdíj-kategóriába tartozik majd, így pl. egy éjjel-nappal nyitva tartó budapesti benzinkút az eddigi összegnek kevesebb mint a felét fizeti majd jogdíjként.

Éjszakai bárok

Az éjszakai bároknál is megszűnik a településtípus és a belépődíj szedése szerinti differenciálás. Ennek oka, hogy belépődíjas éjszakai bárból csupán hármat, belépődíj nélküli éjszakai bárból is csak 51-et tart nyilván az Artisjus. Az új szabályok következtében ezeknél az üzleteknél összességében jogdíjcsökkenés valósul meg, csak az eddigi „egyéb település” kategóriába tartozó néhány üzlet jogdíja emelkedik.

Zenegép

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete javaslatára a zenegép útján történő zenefelhasználás jogdíjában is történik változás: abban az esetben, ha a zeneszámokat a közönség tagjai választhatják ki, csak akkor kell plusz jogdíjat fizetni, ha a közönség díjfizetés ellenében élhet a választási lehetőséggel. Eddig a választási lehetőség 10 százalékkal emelte a fizetendő jogdíjat.

Kissé módosultak az elévülési szabályok is. Az Artisjus jogdíjkövetelése öt év alatt elévül, ezt megszakítja, ha az Artisjus felszólítást küld a felhasználónak. Ezt a szabályt egészítették ki azzal, hogy a megszakítás akkor is megtörténik, ha a felhasználó küld felszólítást az Artisjusnak.

Az új díjszabás továbbá egyértelműsíti, hogy a nyilvános előadás díját és a költségátalány összegét naptári negyedévre kell számolni. Ezen kívül bővült a korábban legalább 12 hónapig zenefelhasználást nem végző új felhasználók kedvezménye is.