Munkavédelem – egy alábecsült költségtényező

Szerző: | 2021.09.23 | Hírek

A sérülés vagy betegség miatti hiányzások évente milliókba kerülnek a vendéglátóiparnak. Ezenkívül a személyzet létszáma már így is alacsony, mivel szakképzett munkaerőt nem lehet egyik napról a másikra felvenni. Ezért egy olyan munkahely, amely nem felel meg a biztonsági előírásoknak, meglehetősen drága lehet. Arról nem is beszélve, hogy az ergonomikus, barátságos környezet sokszorosan növeli a munkavállalók motivációját. Ideje tehát jobban odafigyelni erre a szempontra.

Szakértők szerint a ficamok, vágások és égési sérülések továbbra is a konyhai mindennapi élet részét képezik. Az Egyesült Királyság Egészségügyi és Biztonsági Igazgatósága (HSE) azt is kimondja, hogy a vendéglátásban a sérülések 30 százaléka mozgásszervi sérülés, amelyet helytelen emelés vagy kezelés okoz. A Rational – a melegétel-készítés szakértője – más veszélyforrásokat is azonosított: a túl kicsi konyhák, ahol a személyzet akadályozza egymást és a munkafolyamat nem tud kialakulni, a vegyi tisztítószerek nem megfelelő kezelése és a helytelen szellőzés. Elég ok arra, hogy a vállalat az ergonómiára összpontosítson az iCombi és az iVario főzési rendszereinek betervezésekor.

Az ergonomikus, barátságos környezet növeli a munkavállalók motivációját | Fotó: Rational

„Mivel mindkét főzőrendszer számos hagyományos főzőberendezést helyettesít, rengeteg helyet hagynak a konyhában” – magyarázza Szekeres Tibor, a Rational Magyarország vezető értékesítési igazgatója. Ezenkívül a vállalat egyénileg testre szabott konyhai és ételkoncepciókat kínál ügyfeleinek, amelyek figyelembe veszik az ergonomikusabb munkafolyamatokat is, és szinte kiküszöbölik ezt a veszélyforrást.

A Rational gondolt a tisztító vegyszerekre is, amelyek fontos szerepet játszanak az iCombinál. Az új generációs készülékeknél a tisztítószert alapvetően újragondolták, így az már foszfor- és foszfátmentes. Fontos szempont ez a környezet és a munka biztonsága szempontjából, mivel a szilárd tisztítószert egyszerűen egy könnyen hozzáférhető kosárba kell helyezni. A sérülésveszély jelentősen minimalizálódik, és a nem megfelelő kezelés szinte lehetetlen. Az iVario esetében egyáltalán nincs szükség tisztítószerekre, mivel az intelligens fűtési rendszer azt jelenti, hogy semmi nem ég oda, és a tisztítási erőfeszítés minimális. A normál háztartási tisztítószerek elegendőek.

Különösen az iVario rendelkezik olyan részekkel, amelyek támogatják az ergonomikus munkát. Szekeres Tibor azt mondja: „Amikor a konyha zsúfolt, a veszélyhelyzetek könnyen megtörténhetnek. És pontosan ilyen helyzetekhez hoztunk létre biztonságos főzési rendszert.” Az iVario esetében például csak a főzőlap melegedik fel, így ha valaki a főzőberendezés szélére támaszkodik, vagy véletlenül hozzáér, semmi baj nem történhet. Ugyanakkor a főzőrendszer olyan hatékony, hogy felesleges hő nem keletkezik. Ami viszont sokkal kevesebb stresszt jelent a professzionális konyhában. A lekerekített sarkok pedig eleve megakadályozzák a vágásokat és hasonló baleseteket.

Az iVario rendelkezik olyan részekkel, amelyek támogatják az ergonomikus munkát | Fotó: Rational

Ugyanakkor az iVario fejlesztői szem előtt tartották a mozgásszervi sérülések lehetséges kockázatát. Például a főzőrendszer automatikus víz be- és kivezetőnyílással rendelkezik, amely kiküszöböli a felesleges cipekedést, és így eleve megakadályozza a hátproblémákat. Az emelés és süllyesztés funkcióval pedig, amely lehetővé teszi az ételek ki- és berakását a főzőfolyadékból, szükségtelen a nehéz ételek kiemelése, mint például tésztafőzéskor.

Az olajkocsi, amellyel sütőolajat lehet szállítani az olajsütőbe és onnan vissza, tartozékként kapható. Minden iVario készülék magassága akár 200 milliméterrel is állítható – így a professzionális konyhában végre figyelembe veszik a különböző magasságokat.

„Még akkor is, ha egy teljesen új konyhai kialakításba való befektetés elsőre nagynak tűnik, mindig szem előtt kell tartani, hogyan fog ez hosszú távon megtérülni” – magyarázza Szekeres Tibor. Hiszen azok a vendéglátóipari szakemberek, akik jól érzik magukat, és sokáig a cégnél maradnak, megfizethetetlenek.

(X)